Kovid propusnice – kako da ih izvadite i upotrebite?

Kovid propusnice uvode se u Srbiji u subotu od kada će svakog dana, bolje reći noći, nakon 22 sata biti neophodne svakome u svim ugostiteljskim objektima. I dok se čeka današnja Vladina uredba koja će precizirati sve u vezi sa sprovođenjem kovid propusnica ključno je pitanje ko će u ugostiteljskim objektima moći da traži gostima ovaj dokument?

1. Šta je kovid propusnica?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina:

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus

Nakon najave da se od subote uvode kovid propusnice mnogi su pomislili da će to biti specijalni digitalni sertifikat po uzoru na zapadne zemlje. Međutim, kako je premijerka Ana Brnabić objasnila, kovid propusnica može biti i u odštampanom formatu.

To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakciinaciji ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana. Naravno, oni koji imaju odštampanu iili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu.

Digitalna ili elektronska potvrda o vakcinaciji je, zapravo, zeleni sertifikat koji su već mnogi vakcinisani preuzeli preko E-uprave na svojim mobilnim telefonima.

Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci.

Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

IL-covdi-pass Kovid propusnice - kako da ih izvadite i upotrebite?

2. Validan kovid sertifikat je:

  • potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci),
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili
  • Potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci)

3. Gde će i kada biti neophodne kovid propusnice?

Kovid propusnice primenjivaće se prvi put u subotu od 22 sata, a onda i svakog dana u to vreme do zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Dakle, svako ko želi da bude u kafiću, restoranu, kafani, noćnom klubu ili baru nakon 22 sata moraće da ima kovid propusnicu.

4. Ko proverava kovid propusnice?

Ovo pitanje je najveći razlog zbog čega Vlada tek sada uvodi kovid propusnice iako je tu meru najavala još pre više od mesec i po dana. Zbog toga će Vlada na današnjoj sednici doneti uredbu na kojoj će, kako se očekuje, dati ovlašćenja pravnom licu, preduzetniku ili organizatoru događaja da proveravaju kovid propusnice i legitimišu goste.

Prema najavama, to ovlašćenje bi mogao da ima kovid redar u ugostiteljskom objektu. Kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, kovid redar mora da ima ovlašćenje da uz kovid propusnice gostima traži dokument sa fotografijom poput lične karte, vozačke dozvole, pasoša i sličnog.

Pored toga sprovođenje ove i drugih protivepidemioloških mera proveravaće komunalni policajci i svi inspektori, a to znači i sanitarni i zdrvastveni i trgovinski i svi drugi inspektori.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti krajem prošle godine takva ovlašćenja pored republičkih sanitarnih inspektora dobili su svi inspektori i komunalni milicajci odnosno komunalni policajci.

5. Da li će na svadbama i proslavama biti neophodne kovid propusnice?

Mnogi su pomislili da svadbe i druga velika slavlja neće biti moguća bez kovid propusnica. Ipak, istina je sasvim drugačija. Kako je istakla premijerka, ukoliko se svadbe održavaju na otvorenom kovid propusnice neće biti potrebne ni nakon 22 sata.

S druge strane, ako je svadbeno ili bilo koje drugo veselje u zatvorenom objektu svi prisutni će posle 22 sata morati da imaju kovid propusnicu. To potencijalno može biti najveći problem za organizatora slavlja pošto se postavlja pitanje da li je i koliko izvodljivo napraviti selekciju gostiju nakon 22 sata na osnovu toga da li imaju ili nemaju kovid propusnicu.

6. Zašto samo u ugostiteljskim objektima kovid propusnice i tek posle 22 sata?

Veliku polemiku u javnosti izazvalo je pitanje zbog čega se kovid propusnice u ugostiteljskim objektima uvode tek posle 22 sata? Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović pokušao je da objasni razlog.

– U noćnim klubovima, restoranima u ugostiteljskim objektima je najveća koncentracija pre svega mladih, ali i ostalih. U tom periodu se najviše ljudi opuštaju, dolazi do mnogo bližeg kontakta. A osnovna mera je ovde je sprečiti kontakte, svesti ih na najmanju moguću meru. Prema tome uvođenje kovid propusnica od 22 časa ima opravdanja – rekao je Tiodorović.

7. Šta je sa strancima?

„Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovida-19″, rekla je Ana Brnabić.

8. Da li su i dalje moguće restrikcije?

Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima nakon 22 sata mogle bi da budu samo uvod u nove mere ukoliko se veoma loša epidemiološka situacija u Srbiji nastavi. To je uostalom najavio Tiodorović.

Kako je istakao, kovid propusnice samo su najava za druge mere koje će uslediti.

– Kao priprema javnog mnjenja na druge mere i na to gde ćemo sve primenjivati propusnice – naglasio je Tiodorović.

Kako je rekao, medicinski deo Kriznog štaba ostao je pri svom stavu i tražio kompletne restrikcije.

– One su polazile od toga da sve radi do 17 sati, osim apoteka, prodavnica i pumpi. Da tih deset dana praktično obezbedimo prekid koji treba da stvori bolju situaciju u pogledu širenja ove bolesti, da zaustavimo njeno širenje. Mi smo nezadovoljni što se ipak od toga odustalo, ali smo ipak prihvatili kao najavu dobrih namera da ovim sertifikatima praktično počinjemo da uvodimo neki red u ponašanju – rekao je Tiodorović.

Izvor: InfoLiga/Blic

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *