Ivanjica u projektu Miholjski susreti sela

Stihovi Ljubivoja Ršumovića „Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka“ koje je izrekao Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, obeležili su u Palati Srbija, potpisivanje ugovora za dodelu bespovratnih sredstava sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava koje su ostvarile pravo na sredstva po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Ivanjici je  odobren projekat u vrednosti od 500 000 dinara, koliko se dobijalo po lokalnoj samoupravi, za realizaciju ove manifestacije koja je planirana tokom okrobra.

„Sela Srbije su danas, a to su bila i juče i ostaće, najvitalniji deo Srbije. Sve dobro, sve snažno i vispreno upravo stiže iz sela. Danas, oživljavanjem ovih manifestacija, nastavljamo sve ono dobro i vredno što su neki pre nas činili“ dodao je Krkobabić.

U ovim susretima učestvovaće čak 961 selo na teritoriji različitih opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, planirano je oko 100.000 učesnika i posetilaca.

IL-Miholjsko-leto-tri Ivanjica u projektu Miholjski susreti sela

Aktivnosti koje su dobitnici sredstava osmislili ove godine su šarolike. Takmiče se kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima-  izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

IL-Miholjsko-leto-dva Ivanjica u projektu Miholjski susreti sela

Predstavnik Komisije za dodelu sredstava, Ljubivoje Ršumović, kazao je da je ovo pravi korak u oživljavanju kulturnog života sela i da je i vreme pravo da se infrastruktura u svakom selu popravi i da pesnici i glumci posećuju sela i kao i do sada, stvaraju u njima.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

IL-Miholjsko-leto-naslovna Ivanjica u projektu Miholjski susreti sela

Ukupan iznos danas dodeljenih sredstava je 31.025.279,24 miliona dinara, za 68 jedinica lokalnih samouprava od kojih je 25 iz IV grupe razvijenosti i devastiranih područja.

Dodeljuje se do 500.000 dinara po prijavi, a većina jedinica lokalnih samouprava učestvovaće i sopstvenim sredstvima u organizaciji manifestacije.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *