Nušićijada, Sabor trubača, Sabor violinista pod znakom pitanja

Rukovodilac Radne grupe Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje širenja virusa Covid-19 Dr  Goran Stamenković zatražio je od načelnika upravnih okruga da odmah mobilišu sve raspoložive kapacitete republičkih i lokalnih inspekcija na kontroli poštovanja propisanih mera za suzbijanje širenja virusa Covid-19 koje su i dalje na snazi, ali i zbog bezbednosti i sigurnosti građana prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za njihovo zdravlje zbog pojave novog Delta soja Korona virusa.

Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 dozvoljeno je prisustvo najviše 500 lica kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru uz obavezno pridržavanje preventivnih mera.

To se odnosi i na koncerte i javne manifestacije kao što su Sabor trubača u Guči, Nušićijada u Ivanjici, Kupusijada u Mrčajevcima, Sabor frulaša u Prislonici i Sabor violinista u Pranjanima.

„U izuzetnim slučajevima, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, dozvoljeno je prisustvo i više od 500 lica. Aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja, koji donosi na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, bliže se uređuje način primene ograničenja i preventivnih mera u ovakvim slučajevima“, kaže Slobodan Jolović načelnik Moravičkog upravnog okruga, zadužen za koordinaciju rada republičkih i lokalnih inspekcija, komunalne milicije i policije na području Moravičkog okruga u kojem se održavaju navedene manifestacije.

IL-58-SABOR-TRUBACA Nušićijada, Sabor trubača, Sabor violinista pod znakom pitanja

Najveća među njima je, svakako, Sabor trubača u Guči koji ove godine obeležava 60 godina postojanja. Ovu manifestaciju posećuje i nekoliko stotina hiljada domaćih i stranih gostiju a organizator je lokalna samouprava, opština Lučani.

Među posećenijim su i čačanske Kupusijada u Mrčajevcima i Sabor frulaša u Prislonici, Nušićijada u Ivanjici i od nedavno Sabor violinista u Pranjanima, čiji su, takođe, organizatori lokalne samouprave grad Čačak i opštine Ivanjica i Gornji Milanovac. Sve beleže posetu po više desetina hiljada gostiju.

Načelnik Moravičkog upravnog okruga je naglasio da se propisane mere Vlade Republike Srbije i preporuke Kriznog štaba moraju poštovati, te da će u kontroli biti uključene osim sanitarne i sve republičke i lokalne inspekcije i komunalna milicija, te da će im u toku rada podršku pružati i policija.

Načelnik Jolović, koji je deceniju bio predsednik organizacionog odbora Sabora trubača u Guči, nije želeo da komentariše da li je trebalo ovakve manifestacije odobriti ili zabraniti, kao niti da procenjuje mogućnosti organizatora da primene  ograničenja i sprovedu preventivne mere koje propiše ministar a još manje mogućnost i efikasnost sprovođenja inspekcijskih nadzora.

On smatra da su jul i avgust, u kojima se uglavnom održavaju ove manifestacije, meseci visokih temperatura kad virusi najmanje cirkulišu, da represiji nema mesta a da pozivanje na svest građana neće dati očekivane rezultate.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *