Kraljica Draga na ulicama Ivanjice davne 1939. godine

Kada je poznati ivanjički prevoznik Vlade Jelić  davne 1939. godine u Ivanjicu doterao ­­’’ševrolet’’, probudio je znatiželju kod većine varošana. Svi su se divili atraktivnom autu a mnogi su želeli da se u njemu provozaju. Iz milošti Ivanjičani su ovaj auto nazvali ’Kraljica Draga’’. Kada bi se u to vreme popularna ’’Kraljica’’ pojavila na ulici okupila bi se masa sveta da razgleda čudo od automobila.

IL-nusicijada-parada-sevrolet Kraljica Draga na ulicama Ivanjice davne 1939. godine

Nakon gazda Vlada vlasnik ’’Kraljice Drage’’postao je tadašnji trgovac Mile Maksimović-Drka. Najslavnije doba popularna ’’Kraljica’’ doživela je kada je prešla u vlasništvo poznatog ivanjičkog boema Raša Prodanovića – Kindaća. Sa svojim društvom Kindać je svakodnevno krstario ulicama varošice a često je vozio buljuk radoznale dece.

Ova limuzina posebno je ostala u sećanju Ivanjičanima za vreme prve Nušićijade. U njoj se dovezao Nušić lično. Kolona je kretala od Ciganskog  mosta a Nušić bi u društvu aktuelnog predsednika opštine mahao špaliru ljudi postrojenom na trotoaru. Posebna atrakcija bila je automobilska sirena. U obliku trube imala je signal sličan riku volova i čula se od Ciganske male do Javorske ulice.

IL-nusicijada-parada-sevrolet-1 Kraljica Draga na ulicama Ivanjice davne 1939. godine

’’Kraljica Draga’’ imala je brojne interesantne dogodovštine sa putovanja. Tako je grupa Ivanjičana krenula ovim autom u Užice gde je Javor igrao utakmicu. Momci su uživali u divnom danu i vožnji ali pri povratku počela je da pada jaka kiša. Kako nije bilo krova, svi su raširili kišobrane, suvaozač dva jer je morao da štiti vozača. Međutim, dok su stigli u Ivanjicu bili su mokri do kože pa su ih drugariri zadirkivali uz komentar da su putovali duž korita reke Moravice. Još jedan interesantan događaj vezan je za ’’Kraljicu’’. Opet se društvo vraćalo sa neke utakmice u kasnim večernjim satima kada su svetla prestala da rade. Srećom naišao je autobus Javora koji je do Ivanjice vozio ispred ’’Kraljice’’ i osvetljavao put.

Nažalost popularna ’’Kraljica Draga’’ nestala je sa ulica Ivanjice. Poslednji vlasnik, Rašo Prodanović prodao je auto braći Aleksić i od tada mu se gubi svaki trag.

IL-nusicijada-stara- Kraljica Draga na ulicama Ivanjice davne 1939. godine

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *