Posao za 46 Ivanjičana kroz javne radove i samozapošljavanje (VIDEO)

Opština Ivanjica nastavlja sa aktivnim merama zapošljavanja za koje je lokalnim budžetom planiran iznos od 4 miliona dinara. Isto toliko treba da finansira resorno ministarstvo preko Nacinalne službe zapošljavanja. Ovim planom obuhvaćene su dve mere: javni radovi i subvencije za samozapošljavanje.

U prethodnih jedanaest godina, od kada se ove mere sprovode, broj nezaposlenih u Ivanjici manji je za  45 odsto, tačnije 2 359 lica našlo je posao.  Trenutno, najveći broj nezaposlenih na evidenciji NSZ  pripada starosnoj populaciji od  30 do 50 godina kojih je 1 269, dok je preko 50 godina starosti nezaposleno 1 225 lica. Gorući problem predstavlja populacija od 50 do 59 godina, a njih je 865.

IL-opstina-ivanjica Posao za 46 Ivanjičana kroz javne radove i samozapošljavanje (VIDEO)

Učešće žena u grupaciji nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom u značajnom je porastu i trenutno iznosi oko 66 odsto. Nekvalifikovane radne snage sa prvim stepenom stručne spreme je                  1 081 lice, 14 Roma nalazi se na spisku NSZ i 123 osobe sa invaliditetom.  Najmanje nezaposlenih je ispod 30 godina starosti, njih 473. Takođe je evidentirano 616 supružnika koji su bez posla.

U periodu od 2009. godine do danas, merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je ukupno 758 lica a neki od njih su uspeli da nađu stalno zaposlenje.

Aktivne mere zapošljavanja koje zajednički sprovode Nacionalna služba za zapošljavnje i Opština Ivanjica počeće da se primenjuju polovinom leta.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *