Od policajca do pastira – Ivanjičanin okačio uniformu o klin (VIDEO)

Svi pričaju o selu ali se retko ko njemu vraća. Mnogi su opanke okačili o klin i sreću potražili na asfaltu gde je, bar tako mislimo, lakše koračati kroz život. Retki su oni koji se vraćaju rodnoj grudi, i kada se odluče na takav potez pitaju se da li je ispravan. Osim  divne prirode, mira i tišine, drugo im bas ne ide u korist. Posla mnogo, zarada slaba. Ubija ih samoća.

Ivanjičanin, Stojan Perišić je nakon odlaska iz policije u kojoj je proveo 30 godina, počeo da se bavi poljoprivredom i stočarstvom na imanju u Budoželji. Kaže zemlju, ovce, krave i maline u nasledstvo mu je  ostavila tašta što je samo jedan od razloga da grad zameni selom. Uglavnom uživa u svakodnevnim obavezama  na imanju pa iako gazi sedmu deceniju nije mu teško da radi od zore do mraka.  Ali, iskreno, računica je tanka.

IL-naslovna-perisic-i-ovce- Od policajca do pastira - Ivanjičanin okačio uniformu o klin (VIDEO)

Teško je, smatra Perišić, vratiti omladinu na selo jer osim uslova koji nisu sjajni, pomodarstvo, svetla velegrada i savremeno doba  koje postavlja  drugačije standarde života, u mnogome su promenili ljude. Sada svi hoće da završe fakultet i naslone se na državne jasle, kaže Perišić, a stolica nema dovoljno. Zanat  odlazi u zaborav.

Problem je i što niko neće da zasuče rukave i ozbiljno se oznoji za dinar. Nekada je bilo sramota čekati da ti drugi plati piče, a danas je mnogima to dnevna disciplina.

U koraku sa vremenom, teško je reći ko je kriv što su nam sela ostala prazna.

IL-perisic-tekst- Od policajca do pastira - Ivanjičanin okačio uniformu o klin (VIDEO)

 

You may also like...

1 Response

  1. Прле kaže:

    A što ovo nije uradio pre 30 godina kada je bio mlad? 30 godina državne službe, penzija pa u selo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *