Šta se dešava u malinjacima ariljskog i ivanjičkog kraja?

Vremenske prilike nisu dobro uticale na maline, tvrde u Asocijaciji malinara Srbije. Mraz je obrao pupoljke pa se po njihovom mišljenju očekuje od 30 do 50 odsto manji prinos. Zbog toga su stručne službe krenule u obilazak malinjaka na području Ivanjice i Arilja.

Kakvo je zapravo stanje znaće se nakon analize uzorkovanih sadnica ali se svi slažu da će malina ove godine biti znatno manje.

Il-naslovna-malinjaci- Šta se dešava u malinjacima ariljskog i ivanjičkog kraja?

-Mraz je prilično oštetio biljke. Temperature su se na području Ivanjice kretale i do minis sedam stepeni a minus je bio i u ravničarskim krajevima.  Trenutno su biljke u fazi vegetacije i pune su sokova. Oštećeni su mladi izdanci listova koji su sada od jednog do tri centimetra dužine. Oni su od mraza pomodreli i izgledaju spareno, kao da su posuti vrućom vodom, i tu je šteta do 50 odsto, jer je toliko lastara izmrzlo.- rekao je predsednik Asocijacije malinara, Dobrivoje Radović.

Međutim, kada smo od proizvođača malina u Prilikama, gde se vršilo uzorkovanje, pokušali da saznamo kakvo je stanje u njihovim malinjacima ostali smo zatečeni odgovorima.

Il-1 Šta se dešava u malinjacima ariljskog i ivanjičkog kraja?

-Ja nemam pojma kakvo mi je stanje u malinjaku. Ne mogu da ti pričam o tome jer sam u udruženju ugostitelja pa ne ide da pričam o malinama.- rekao nam je jedan od proizvođača čiju parcelu je obilazila stručna služba.

-Nemam ti ja pojma, ne mogu pred kamere, neću da se zameram sa hladnjačarima – bio je odgovor drugog malinara.

Prošle godine ubrano je oko 45 000 tona malina ali zbog loše kondicije zasada koji su napadnuti raznim bolestima i mraza, ove godine može se očekivati manji rod.

IL-psss-kraljevo- Šta se dešava u malinjacima ariljskog i ivanjičkog kraja?

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *