Opština Lučani formirala Odsek za poljoprivredu i ruaralni razvoj

Opštinsko veće u Lučanima je donelo odluku o izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi opštine Lučani kojom se predviđa formiranje Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Lučani.
Odluka o formiranju ovog odseka, koji će biti organizovan u okviru Odeljenja za privredu i lokalno ekonoski razvoj, je proistekla iz strateškog opredeljenja opštine da se na svaki način potpomogne život i rad na selu naših sugrađana a sa ciljem dastvore uslove za lagodniji i kvalitetniji život mladih bračnih parova u ruralnim sredinama koju su orjentisani ka organizovanju poljoprivredne proizvodnje.

IL-dolovic-milivoje-predsednik-opstine-lucani Opština Lučani formirala Odsek za poljoprivredu i ruaralni razvoj
– S obzirom da je opština Lučani poznata po postignutim rezultatima u razvoju najkvalitetnijeg voća i povrća kao i po stočnom uzgajanju i posebno po životinjskim proizvodima, stalno stremljenje lokalne samouprave jeste razvoj poljoprivrede u svim svojim segmentima. Nakon intenzivnih radova na asvaltiranju puteva i uređenju i podasipanju pristupnih puteva domaćinstvima i obradivim površinama, značajne aktivnosti smo usmerili na subvencionisanje, dakle finansijsko učestvovanje lokalne samouprave do 60 odsto u troškovima naših građana za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kupovinu stoke i potrebne hrane za njihov uzgoj, zatim za navodnjavanje i osiguranje useva, plasteničku proizvodnju povrća, voća i cveća, pčelarstvo, preradu mleka i voća i druge poljoprivredne oblasti. Kako bi jednostavno i lako koristili budžetsku pomoć, oformili smo odsek za poljoprivredu pri Opštinskoj upravi koji će neprestano biti dostupan svakom našem potencijalnom korisniku – istakao je predsednik, Milivoje Dolović.
Prema donetoj odluci, Odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj će se baviti plansko analitčkim i stručnim operativnim poslovima iz oblasti: ratarstva, voćarstva i stočarstva, izradom programa, planova i razvojnih projekata za razvoj sela, koordinacijom investicionih poslova, povezivanjem privrednih subjekata i poljoprivrednih gazdinstava sa potencijalnim investitorima, zatim zaštita i unapređenje životne sredine, geološka istraživanja, zaštita vodnih resursa, reka jezera i izvora zdrave pijaće vode, zaštita biološke raznovrsnosti, divljih biljnih i životinjskih vrsta i autohtonih ekosistema.
Inače, za 2021. godinu iz budžeta je izdvojeno 45,5 miliona za subvencionisanje poljoprivrede u opštini Lučani. Tokom prethodne godine oko 1400 zahteva naših sugrađana su konkurisali za povraćaj sredstava za šta je iz budžeta izdvojeno 38,5 miliona dinara, u 2019. je izdvojeno 28 miliona a u 2018. 25 miliona dinara za podsticaj poljoprivredi.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *