Danas je za mnoge čaroban datum prepun ljubavi

Dan zaljubljenih – 14. februar je za mnoge čaroban datum! A atmosfera ljubavi, zaljubljenosti i ushićenja se oseća danima koji mu prethode, kako u okićenim prodavnicama tako i na sajtovima gde se postavljaju dekoracije koje asociraju na ljubav – srca, crveni baloni, ruže… Na društvenim mrežama sve „pršti“ od ljubavnih statusa i obilja emotikona. Jednom rečju: romantika se oseća u vazduhu!

S druge strane, za one koji su sami i koje ovaj dan posebno ne inspiriše, postoji alternativa ovoj ,,ljubavnoj” priči. Slučajnost ili ne: isti datum ima više opcija!

Pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, dok katolici na ovaj dan obeležavaju Svetog Valentina. Sa druge strane, trgovci su 14. februar imenovali u Dan zaljubljenih. Praktično i za vernike i za one koji su manje (ili uopšte nisu) religiozni 14. februar svakako nije običan datum.

Za neke verujuće ljude, obeležavanje dva praznika istog dana može delovati zbunjujuće, pa se možda i pitaju –  kom se svecu prikloniti i da li bi trebalo slaviti Dan zaljubljenih?! Hajde da to malo bolje pojasnimo.

O Svetom Trifunu i Svetom Valentinu

Ako nemate voljenu osobu ili jednostavno niste zaljubljeni, još uvek možete da slavite 14. februar kada je dan Svetog Trifuna, u narodu poznatiji kao praznik vina, vinogradara i baštovana.

IL-Dan-zaljubljenih-srce Danas je za mnoge čaroban datum prepun ljubavi

Ko je bio Sveti Trifun?

Sveti Trifun je mučenik iz trećeg veka, koji je posedovao isceliteljske moći. Trifun i njegove molitve izlečile su mnoge ljude koji su bolovali od raznih bolesti. Takođe je izlečio ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od ozbiljne mentalne bolesti koju nijedan lekar nije mogao izlečiti. Zbog toga je od cara nagrađen brojnim poklonima, koje je delio siromašnima.

 

Ipak, tokom vladavine rimskog cara Decija (koji je rođen na teritoriji današnje Srbije), pretrpeo je stravična mučenja i na kraju umro. Verujući u čudesnu snagu molitve svetog Trifuna, Srpska pravoslavna crkva uspostavila je poseban molitveni čin koji se vrši na poljima, u baštama i vinogradima.

Običaj je da vinogradari 14. februara posete svoje vinograde, da orezuju vinovu lozu i prelivaju je vinom kako bi vratili energiju vinograda. Veruje se da je Sveti Trifun upravo u vinogradima tajno venčavao zaljubljene parove koji zbog određenih razloga nisu mogli biti venčani na „regularan“ način (razlika u staležu, ugovoreni brakovi i sl.)

Tako je Sveti Trifun postao u narodu poznat kao zaštitnik vinogradara i proizvođača vina, a o dodatnim aktivnostima oko venčavanja nije se previše pričalo.

Za razliku od praznika Svetog Trifuna, obeležavanje Svetog Valentina povezano je sa tradicijom dvorske ljubavi i tipično je za zaljubljene parove da obeležavaju ovaj dan.

Proslava dana Svetog Valentina je postala globalizovana, čak se i veliki broj mladih ljudi iz Srbije putem anketa izjašnjava da 14. februara slave Svetog Valentina. Naravno, dobar trgovački marketing je „odgovoran“ za ove promene.

IL-Dan-zaljubljenih-V Danas je za mnoge čaroban datum prepun ljubavi

A ko je bio Sveti Valentin?

Sveti Valentin je bio sveštenik. Živeo je u trećem veku i stradao kada je car Кlaudije II u starom Rimu zabranio brakove za mladiće, buduće vojnike. Uprkos zabrani, Valentin je ipak nastavio tajno da venčava parove, sve dok nije otkriven, a zatim pogubljen 14. februara 269. godine.

Prema legendi, Valentin je pre svoje smrti poslao pismo slepoj ćerki tamničara, potpisano rečima „od vašeg Valentina“. Pismo je bilo znak zahvalnosti za njenu dobrotu i ispostavilo se da je imalo isceliteljsku moć, jer je devojka povratila vid nakon što je primila pismo.

Od tada se veruje da muškarci svojim devojkama i ženama treba da šalju ljubavne poruke (bar na taj dan) i da je Sveti Valentin zaštitnik zaljubljenih.

Dan zaljubljenih – komercijalizacija praznika ili Dan ljubavi?

Čovek je po prirodi biće koje je stvoreno da voli. Nije pogrešno slaviti ljubav, ako se ona proslavlja na pravi način. Bilo da je čovek vernik ili ne, ljubav je univerzalna i vredna bar jednog dana u godini.

Neki smatraju da je obeležavanje Dana zaljubljenih nepotrebno i da je to vid komercijalnog iskorišćavanja. Ovo je racionalno razmišljanje jer možemo primetiti da se svuda u svetu gubi duh ljubavi i zamenjuje darovanjem skupim poklonima, a to ne bi trebalo da je ideja ovog dana.

Iz SAD nam stiže vest da je tokom 2020. potrošeno 2,3 milijarde dolara na kupovinu ruža, koje se smatraju najpopularnijim poklonom na Dan zaljubljenih.

Ali postoje i drugi načini da se iskaže ljubav. Recimo, u Vrnjačkoj Banji na Mostu ljubavi, parovi metalnim katancima simbolično „zaključavaju“ svoju ljubav, a svake godine se organizuje i takmičenje u najdužem poljupcu. Ovi parovi veličaju svaki trenutak proveden sa svojim partnerom, potvrđujući važnost zajedničkog odnosa i na Dan zaljubljenih.

il-dan-zaljubljenih- Danas je za mnoge čaroban datum prepun ljubavi

Dan zaljubljenih iz ugla onih koji vole

Nigde nije zapisano da se ljubav vrednuje luksuznim poklonima ili skupim bračnim putovanjima. Mnogi parovi će potvrditi da im to nije potrebno i da bi 14. februar najradije proveli u miru, sa čašom vina u ruci i sa partnerom u zagrljaju.

A to je za ljubav i dugotrajnost zajedničkog života, značajnije od komercijalnih poklona koje nameće potrošačko društvo.

InfoLIGA/Krug zdravlja

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *