Sumnjivo lice viđeno u Ivanjici

Sredinom pedesetih godine prošlog veka varošica Ivanjica, sa nešto manje od 2000 stanovnika, živela je mirno i idilično.Malo je bilo događaja koji su mogli da poremete harmoniju Ivanjičana. Glavna ulica živela je u večernjim satima kada je počinjao korzo ali već oko dvadeset časova sve bi se ponovo vratilo u mirnu luku. I nedeljom bi Ivanjica živnila kada bi vojska iz kasarne u Vašarištu nagrnula na ulice, ili kada bi se igrala neka važna fudbalska utakmica koja bi uzburkala strasti navijača Javora.

il-stare-slike1 Sumnjivo lice viđeno u Ivanjici

Iznenada, nenajavljeno, jedan događaj izveo je veliki broj Ivanjičana na ulice. Čitavih mesec dana okupljali bi se u centru grada da vide to čudo što je podiglo varošicu na noge. U proleće 1955. godine u Ivanjicu je stigla mnogobrojna ekipa glumaca i filmskih radnika. Počelo je snimanje kultnog fila ‘’Sumnjivo lice’’. Radoznali građani , naročito deca, sa ushićenjem su pratili glumu Ljube Tadića, Olivere i Rada Markovića, Ljube Didića, Bate Paskaljevića i ostalih glumačkih veličina tog vremena. Do tada ove slavne glumce mogli su da vide samo u novinama ili da o njima slušaju na radiju. Odjednom žiteljima male srpske varoši ukazala se  prilika da ih vide uživo pa čak i da sklope neka prijateljstva. Snimanje bi trajalo po čitav dan a na desetine posmatrača patili su ga u apsolutnoj tišini. Jedino se čuo gromoglasni glas rediteljke, Soje Jovanović, koja je komandovala celom paradom.

il-stare-slike2 Sumnjivo lice viđeno u Ivanjici

Nakon snimanja ovog filma Ivanjica je, u neku ruku, postala filmski grad. Kao na  traci smenjivali su se filmovi snimani u ovom gradiću a mnogi glumci su zavoleli Ivanjicu i često bili njeni gosti.

Pored već pomenutog Sumnjivog lica u Ivanjici su snimljeni i filmovi: Sok od šljiva, Čovek iz hrastove šume, Točkovi, inserti iz Užičke republike kao i dve kultne televizijske serije Više od igre i Poslednji čin – hvatanje Draže Mihailovića.

il-stare-slike Sumnjivo lice viđeno u Ivanjici

Ivanjica je u to vreme živela neki drugim životom. U svetu slavnih ličnosti u ovoj varoši sve je bilo glamuroznije i veselije. Interesantni događaji smenjivali su se svakodnevno a zanimljivo je bilo i glumcima i meštanima. Da je snimanje serije o hvatanju Draže Mihajlovića rađeno baš na pravom mestu svedoči i sećanje  glumaca Božidara Pavićevića – Longa:

-Tu iz tih sela odabrano je tridesetak meštana da statiraju u ulozi četnika. Kada je naš garderober počeo da statistima deli uniforme četnika jedan od njih, brkajlija se oglasio:  ‘’Meni ne treba to vaše odelo ja kod kuće imam original uniformu.’’  I zaista za tili čas on ode kući i vrati se obučen u uniformu.

il-naslovna- Sumnjivo lice viđeno u Ivanjici

Kada se sagledaju svi filmovi i serije snimljene u Ivanjici može se reći da nije bilo glumca u Srbiji koji nije bar jedanputa bio u Ivanjici.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

1 Response

  1. Laska novi sad kaže:

    Raško,i od tebe uvek lepa priča,ovu posljednju ne pamtim jer sam rođen tri godine kasnije,ali tvoj opis kao da sam bio tu.Hvala ti i da te “čitamo”dugo!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *