Ukinuta vanredna situacija u opštini Lučani

Opštinski štab za vanredne situacije Lučani doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani koja je zbog epidemije korona virusa uvedena krajem novembra prošle godine.

Trenutno je, prema zaključku štaba, znatno bolja situacija, trenutno se leči 51 osoba od aktuelnog virusa, u poslednjih deset dana registrovano je do 20 obolelih, a u prethodna tri meseca ukupno je bilo 1.240 obolelih od kovida-19. Do sada je 1.162 Lučanca vakcinisano.

Članovi štaba su razmatrali i izveštaj o radu opštinskog štaba tokom prethodne godine, u kome se navodi da se opština suočavala sa poplavama, snežnim padavinama, klizištima kao i kovidom. Formirani su brojni timovi za spasavanje u navedenim situacijama. Posebno su se osvrnuli na jun prošle godine, kada su zabeležene poplave. Voda je, da podsetimo, poplavila 76 domaćinstava i tako ugrozila oko 200 sugrađana. Više od 70 privrednih subjekata je tada prijavilo štete nastale od poplave. Komisije su procenile štetu na 140 miliona dinara.

IL-Krizni-stab-Lucani Ukinuta vanredna situacija u opštini Lučani

Usvojen je i predlog plana rada štaba za tekuću godinu koji podrazumeva popunjavanje i opremanje jedinica civilne zaštite i poverenika, praćenje stanja u oblasti spasavanja od voda drugog reda, preventivno operativne mere u slučaju nezgoda ili nepogoda, zatim organizovanje trening centara, razvijanje sistema obaveštavanja građana o vanrednim situacijama, razmena informacija sa štabovima susednih opština.

Usvojen je i plan odbrane od poplava na vodama drugog reda koji obuhvata: održavanje i sanaciju zaštitnih vodnih objekata i vodotokova, čišćenje korita reka i potoka, kao i održavanje gabionskih prepreka, za šta je opština iz budžeta izdvojila 1,5 miliona dinara.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *