Kako je Ivanjica sedamdesetih dobila epitet ”malog Holivuda”

Prošlo je više od pola veka  kada su u Ivanjici postavljeni temelji značajnih kulturnih manifestacija. Poznavaoci tadašnjih prilika kažu da je varošica na obalama Moravice nosila epitet malog Holivuda.

Reditelji, glumci, estradne ličnosti, umetnici, jedva su čekali da dođu u Ivanjicu i stvaraju kultne  serije, filmove i manifestacije.

Tako je nastala i čuvena Nušićijada. Veliki je broj turista koji su sa nestrpljenjem očekivali ovu manifestaciju, prepuni lepih utisaka odlazili bi iz Ivanjice uz reči ‘’vidimo se sledeće godine’’.

IL-Ivanjica-stara-Nusicijada-1 Kako je Ivanjica sedamdesetih dobila epitet ''malog Holivuda''

Sve je počelo idejom legendarne rediteljke Soje Jovanović  koja je Ivanjicu predložila za održavanje festivala filmske kolonije. Nije slučajno što je Soja izabrala baš ovu varoš za pomenuti festival. Naime, Soja je debitovala kao reditelj u filmu ‘’Sumnjivo lice’’ koji je davne 1957. godine sniman u Ivanjici. Igrom slučaja još jedan velikan komedije, scenarista Novak Novak bio je zaljubljenik u Ivanjicu. On je,primera radi,boravio u ovoj srpskoj varošici  i po dva-tri meseca kako bi pisao  scenario za kultnu TV seriju ‘’Pozorište u kući’’. Iskusni kulturni pregalac  Ivanjice Mićo Krivokuća, tada direktor Kulturnog centra, prepoznao  je da uz ova dva velikana  Ivanjica može dobiti nešto što će na mapi kulturnih dešavanja visoko kotirati. I tako je odlučeno da se održi  sastanak sa idejom da Ivanjica dobije prepoznatljivu manifestaciju. Oko dvadesetak ljudi iz Ivanjice i Beograda započelo je većanje o novoj manifestaciji. Pre ove ideje Ivanjica je imala komercijalnu  manifestaciju pod nazivom ‘’Septembar u Ivanjici’’. Upravo je to bila polazna tačka za rađanje incijative i nastanak jednog od najpoznatijih festival u zemlji i region, čuvene  Nušićijade.

IL-Ivanjica-stara-Nusicijada-4 Kako je Ivanjica sedamdesetih dobila epitet ''malog Holivuda''

Na tom sastanku  Soja Jovanović je bila izričita kako Ivanjica treba da  ima festival filmske komedije Jugoslavije.

-U Puli imamo festival Jugoslovnekog  filma, u Vrnjačkoj Banji festival filmskog scenarija pa zašto ne bi imali i festival filmske komedije- bilo je obrazloženje Soje Jovanović.

IL-Ivanjica-stara-Nuicijada-3 Kako je Ivanjica sedamdesetih dobila epitet ''malog Holivuda''

Na seću Novak Novak je imao šire viđenje pa je dao ideju da se uz festival filma izgrade i drugi sadržaji i da ceo grad bude u znaku humora.

-Nije loša ideja.- rekla je tada  Soja,ali pod uslovom da sve bude u znaku Nušića.

Ideja je uz oduševljenje prihvaćena i brzo je dogovoreno da se manifestacija nazove Nušićijada.

Autor teksta seća se prvog dana Nušićijade!

IL-Ivanjica-stara-Nusicijada-6 Kako je Ivanjica sedamdesetih dobila epitet ''malog Holivuda''

-Stiče se utisak da je svako od žitelja Ivanjice dao svoj maksimum kako bi ova manifestacija u potpunosti opravdala očekivanja. Prozori i terase na kućama bili  su okićeni šarenim tepisima i cvećem. Nušić,koga je igrao glumac  Ljuba Didič, doputovao je u Ivanjicu sa starim modelom ševroleta koji je vozio ivanjički boem Rašo Prodanović -KINDAĆ. Parada  je kretala od Ciganskog mosta i na centru se obavljala cermonije otvaranja Nušićijade. U to vreme Ivanjica je imala letnju pozornicu na lokaciji Jelića polja gde je bilo preko 1000 sedećih mesta. Tu se odvijao i glavni program Nušićijade. Prikazivani su filmovi, organizovani koncerti. Nema poznatog imena među pevačima i glumcima koji nisu učestvovali u programu. Pomenimo Čkalju i Miju Aleksića, pevače poput  Cuneta Gojkovića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića. Posebno interesovanje vladalo je za program na sceni ‘’Okruglo pa na ćoše’’. Ova scena imala je specifičan program jer je u njemu učestvovala publika. Mogli su da pevaju, recituju, glume ali i da javno kritikuju sve  ono što im se ne sviđa. U to vreme Ivanjica nije imala Dom kulture pa su pozorišne predstave izvođene u restoranu na autobuskoj stanici. Tokom prve  Nušićijade bile su postavljene i dve šatre sa saborskim đakonijama. Jedna je bila  na mestu gde se sada nalazi zgrada Ivanjičanka a druga u dvorištu Tehničke škole. Interesantno je da se tada izdavao i Bilten koji se noću putem geštetnera umnožavao i rano izjutra delio građanima i posetiocima. U biltenu je pisalo šta je u program Nušićijade tog i narednog dana. Inače te prve Nušićijade  trajale su po sedam dana i ceo grad je živeo jednom dušom. Bilo je puno sadržaja tako da je svako mogao pronaći svoj kutak i maksimalno uživati. Jedan transparent bio posebno  uočljiv. On je stajao na ulazu u Ivanjici i kada dolazite čitali ste ‘’Dobro došli’’, pri odlasku sa druge strane transparenta pisalo je, u šaljivom tonu,  ‘’Ode Nušić, osta jada’’.  Obnovljena Nušićijada  zadržala je dosta elemenata sa  prvih manifestacija. Mnoge stvari su unapređene i sigurno je da će svaka naredna biti sadržajno  bogatija.

Autor teksta: Raško Nešovanović

 

You may also like...

1 Response

  1. Laska ns kaže:

    Bravo Raško,pravi ivanjički hroničar,lepa priča,lepo vreme,lepe uspomene…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *