Četrnaesti festival nauke pod sloganom “Klikni na nauku”

Ovogodišnji četrnaesti Festival nauke biće održan od 17. do 20. decembra. U skladu sa trenutnom situacijom, najveća naučna avantura u Jugoistočnoj Evropi ove godine održaće se na onlajn platformi festivalnauke.rs.

Hiljade posetilaca Beogradskog sajma, koji su prethodnih godina navikli na interaktivne postavke, uzbudljive eksperimente i naučne šou-programe, ove godine čeka potpuno novi izazov! U virtuelnom okruženju, kroz svega nekoliko klikova, posetiocima platforme festivalnauke.rs biće dostupan posebno osmišljen naučni univerzum koji počiva na zakonima interakcije, preispituje sve do sada poznato i pomera granice naučne zabave.

„Od velike je važnosti približiti i promovisati nauku i naučne sadržaje baš u ovoj godini. Stotine hiljada školaraca je prinuđeno da prati nastavu online i to je bio jedan od razloga što smo osetili obavezu, kao najveća naučno-popularna manifestacija u regionu, da pružimo sadržaje koji će im pomoći u razumevanju naučnih disciplina. Sa druge strane, svesni smo da je neophodno održati kontinuitet, čak i u ovako neobičnim uslovima za rad. Ovo je veliki izazov za nas, ali se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja“, izjavila je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke i jedan od osnivača.

il-sajam-nauke1 Četrnaesti festival nauke pod sloganom "Klikni na nauku"

Iako je okruženje novo, festivalski duh ostao je isti. Tako će publiku ove godine dočekati podjednako zabavan i ništa manje naučan program. Kroz video serijale, interaktivne naučne igrice, onlajn izložbe i tekstove na aktuelne i popularne teme, radoznalcima svih generacija biće predstavljeno  najzanimljivije  lice nauke.

“Iako je onlajn program za nas nešto potpuno novo i neistraženo, tokom samih priprema organizatori su uvideli da i ovakav vid organizovanja jedne festivalske manifestacije ima svoje prednosti. Prva i najveća jeste svakako to da ovogodišnji Festival nauke možete da posetite gde god da se nalazite i u vremenu u kojem to vama odgovara“, naglasio je programski koordinator festivala Nenad Zarić.

il-sajam-nauke3 Četrnaesti festival nauke pod sloganom "Klikni na nauku"

„Interesovanje za naš rad i broj posetilaca festivala proteklih godina su stalno rasli, pa ove godine očekujemo da će naš trud onlajn putem stići do znatno šire publike. Osim toga, ovakav način rada podstakao je učesnike da biraju različite i interesantne teme, uključujući i one koje inače ne bi mogli da biraju da se festival održava sa fizičkim prisustvom.“.

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke, na kojem rade saradnici iz cele Evrope, biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja festivala. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke  će moći da istražuju tokom narednih godinu dana.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

Veliki zahvalnost duguju dugogodišnjem partneru, kompaniji NIS, koja je posvećena nauci i inovacijama, kao i podršci mladim talentima, a koja je i ove godine ostala uz ovu manifestaciju i pomogla da prevaziđu izazove pred kojima smo se našli.

Prijatelj ovogodišnjeg Festivala nauke je Erste Banka koja je uz njih od samog osnivanja, a podršku pružaju kompanija MTS i Francuski Institut.

il-sajam-nauke Četrnaesti festival nauke pod sloganom "Klikni na nauku"

You may also like...

2 Responses

  1. Liberte kaže:

    Pre nekoliko sati sam predala komentar, sad vidim da nije prošao
    Pitam se sta neje u redu, jer je dobronamerno a i može biti korisno

  2. Liberte kaže:

    Pohvaljujem što ste dali prostora festivalu nauke,koji promoviše znanje i obrazovanje koji su nam svima potrebniji od nekih drugih ideja kao što je menjanje naziva glavne ulice, za koju je dao svoj život jedan sjajni mladi čovek W

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *