Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana.

Cilj obeležavanja je da se i osobama s invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Osobe s invaliditetom danas čine oko 15 procenata svetske populacije i nailaze na brojne probleme i barijere u svom svakodnevnom funkcionisanju. Suočavaju se s nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite; njihov svakodnevni život opterećuju i mnoge predrasude i stereotipi.

Ove godine Međunarodnu dan osoba sa invaliditetom se obeležava pod sloganom „Želimo šansu, a ne privilegije“ čime se ukazuju na problem zapošljavanja OSI.

„Pravo na rad je pravo koje omogućava svakom pojedincu da unapređuje svoje sposobnosti i razvije se u kreativnu osobu. Radnici sa invaliditetom ostvaruju prosečne, ili bolje rezultate u poređenju sa generalnom radnom snagom, a redovniji su u dolascima na posao.“- rekla je Svetlana Glavinić, predsednica Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu.

il-medjunarodni-dan-osi Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (VIDEO)

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *