Nemačka pomoć opštini Lučani

U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružaocima socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Srbiji” koji ASB sprovodi u saradnji sa opštinom Lučani, danas su potpisani ugovori sa 19 porodica i Udruženjem seoskih žena Dragačeva, kojima će biti donirani plastenici i poljoprivredna mehanizacija.

Na događaju su govorli predstavnici organizacije Arbiter–Samariter–Bund (ASB) i opštine Lučani koji su informisali prisutne o samom projektu i vrstama pomoći koja će korisnicima biti dodeljena u narednom periodu.

IL-Nemacka-pomoc-Lucani Nemačka pomoć opštini Lučani

ASB će u okviru projekta podeliti preko 80 ekonomskih grantova u vidu plastenika, sistema kap po kap i prateće opreme socijalno ugroženom stanovništvu u Kruševcu, Beloj Palanci, Lučanima i Čoki.

Ukupno 20 korisnika sa teritorije opštine Lučani i po 20 korisnika sa teritorija ostalih opština, potpisaće ugovore o donaciji plasteničkih jedinica od ASB-a, koji će biti realizovani do kraja tekuće godine.

Nakon potpisivanja ugovora, a uporedo sa podelom grantova, svim korisnicima će biti održane i terneske obuke “Osnove plasteničke proizvodnje”, gde će se na praktičan način upoznati sa plasteničkom proizvodnjom, potencijalnim rizicima i problemima sa kojima se proizvođači mogu susresti, koracima ka uspešnoj i profitabilnoj proizvodnji dobara.

IL-Nemacka-pomoc-Lucanima-dva Nemačka pomoć opštini Lučani

U aprilu mesecu ove godine, potpisani su sporazumi o saradnji između ASB-a i partnerskih opština, kojima će korisnici projekta pored plastenika i prateće opreme u narednom periodu dobiti i besplatnu obuku za proizvodnju određenih kulturnih dobara. ASB i Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova godinama sarađuju sa lokalnim samoupravama u Srbiji, gde pomožu socijalno ugroženim porodicama i marginalnim grupama, a samo za ovaj projekat izdvojeno je oko 187,000 eura, što je duplo više nego prošle godine kada je ista akcija realizovana u Srbiji.

Projekat finansira Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, a implementira ASB uz pordšku lokalnih samouprava. Cilj projekta jeste da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji veoma ugroženih porodica I pojedinaca u Srbiji i da stvori bolje uslove za njihov život i zaposlenje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *