Narednih dana kiša, sunce i poneka pahulja

Smena kiše, sunca i pahulja – tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza za narednih 30 dana. Temperatura će blago varirati, te nakon kišovitih, hladnih i ponegde snežnih jesenjih dana, naredne sedmice živa u termometru popeće se i na 20. podeok.

Početkom nedelje pao je prvi sneg ove sezone u Srbiji, i to na Tari, Zlataru, okolini Prijepolja i Nove Varoši, ali je bio kratkog daha. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prestonica se neće zabeleti u narednih mesec dana. Ipak, mesečna prognoza RHMZ-a ukazuje da će u prvoj polovini novembra biti snega u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

IL-nevreme-naslovna Narednih dana kiša, sunce i poneka pahulja

Kada je reč o našim najvećim planinama Kopaoniku, Zlatiboru, Goliji, već ovog vikenda očekuju se prve pahulje! Potom sledi pauza do pred kraj oktobra i tokom prve polovine novembra, kada će sneg intenzivnije padati na ovim planinama. Za razliku od prošle godine, kada gotovo da nije bilo snega, meteorolozi su saglasni da trenutna statistika ukazuje da bi ove godine mogla da nas iznenadi oštrija zima sa većom količinom snega.

Dani pred nama donose nam temperature malo iznad proseka, potom malo ispod proseka, ali bez većih oscilacija u vremenu, kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić. U prvih nekoliko dana naredne sedmice zadržava se suvo vreme.

– S tim da će jutra biti hladna, a ponegde je moguće da se temperatura približi nuli, te je moguć i slab prizemni mraz. Tokom dana biće pretežno sunčano, ali ne previše toplo. Dakle, u skladu sa kalendarom – oko petnaest stepeni – navodi meteorolog.

Kako kaže, u nastavku sedmice sledi blagi porast temperature, tako da bi ponegde mogle da dostignu i 20. podelak.

IL-golija-92017 Narednih dana kiša, sunce i poneka pahulja

– Kako se približavamo kraju nedelje, biće uslova i za padavine, kišu. Nakon toga sledi pad temperatura na normalne jesenje vrednosti za kraj oktobra – zaključuje Đurić.

Sezonska prognoza RHMZ-a govori da će biti i nešto toplijih dana i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januar bili blaži i nešto suvlji u odnosu na prosek, dok se umereni mrazevi najavljuju za treću dekadu januara.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *