“Prognana a slobodna Nušićijada” biće emitovana od 3. do 5. septembra na programu TV Nova S, na društvenim mrežama i Jutjub kanalu festivala “Nušićijada”.

Ovogodišnja “Prognana a slobodna Nušićijada” biće emitovana od 3. do 5. septembra na programu TV Nova S, na društvenim mrežama i Jutjub kanalu festivala “Nušićijada”.

Ovo je najavilo Udruženje građana KudeS (Inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije) koje je iniciralo obnovu ovog festivala u Ivanjici i pokrenulo ga u partnerstvu sa lokalnom samoupravom 2009. godine. Sve do 2018. KudeS je bio organizator Nušićijade kada je lokalna vlast obelodanila da nemaju više ingerencije nad festivalom.

“Beleži treću godinu u izgnanstvu, a život na beogradskom placu, ivanjičkim privatnim posedima i virtuelnim prostorima omogućio je da borba za slobodu govora, humora, smeha i življenja opstane. Godina u kojoj se ceo svet menja menja i okvire u kojima će se festival održati. Kako sudbina Nušićijade nije zaborav i puko sećanje, već život i svevremenost, festival ove godine svoj put nalazi i oživljava u televizijskoj adaptaciji i na internetu”, stoji u najavi ovog događaja.

TV izdanje Nušićijade počinje 3. septembra 2020. u 23.10 televizijskom premijerom dokumentarnog filma “Nušićijada, više od festivala”. Film je snimljen i premijerno prikazan 2017. godine na festivalu Nušićijada u Ivanjici.

IL-Prognani "Prognana a slobodna Nušićijada" biće emitovana od 3. do 5. septembra na programu TV Nova S, na društvenim mrežama i Jutjub kanalu festivala "Nušićijada".

U petak i subotu, 4. i 5. septembra 2020, sa početkom od 20.40, biće prikazane dve kulturno-zabavne emisije kolažnog tipa koje svojom strukturom, a i sadržajem prate formu pređašnjih festivala i čine ih dramske forme, muzički sadržaji, humor i satira, kao i normalni razgovori običnih ljudi.

Nušićijada na internetu takođe počinje u četvrtak, kada će od 18.30 početi prikazivanje pozorišnih predstava Narodnog pozorišta. Zahvaljujući ovoj kući publika Nušićijade moći će da svakog festivalskog dana u istom terminu gleda predstave rađene po komadima Branislava Nušića: “Narodni poslanik”, “Gospođa ministarka” i “Sumnjivo lice”.

Ovogodišnji festival bavi se i pitanjima autocenzure, njenom merom i tankom linijom koja je deli od podaništva. O tome će na svoj autentičan, uvek drugačiji i zanimljiv način, govoriti dugogodišnji prijatelji i učesnici festivala. Među njima su Petar Božović, Tihomir Stanić, Gorica Popović, Lane Gutović, Radoslav Rale Milenković, Goran Marković, Zdravko Šotra, ekipa Refletkor teatra, ekipa PLJIŽ-a – Mićko Ljubičić, Voja Žanetić i Draža Petrović, kao i ekipa Mentalnog razgibavanja Darko Mitrović i Marko Stepanović.

U razgovorima običnih ljudi u neobičnim vremenima, učestvuju Petar Arbutina, Milena Dragićević Šešić, Milan Ćulibrk, Dušan Petričić, Predrag Koraksić Koraks, Iva Eraković, Vojislav Arsić, Dragoljub Đuričić, Branislav Guta Grubački.

Muzički deo festivala čine nastupi Wonder String kvarteta i Aleksandra Radulovića, Jovana Maljokovića i Dragoljuba Đuričića i bubnjara, združeni sa muzičkim pozdravima koji su kao podrška Nušićijadi stigli iz regiona: od Vlatka Stefanovskog iz Makedonije, od benda Who See iz Crne gore i od Josta Spejkersa i njegovog benda iz Holandije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *