Izvorište mineralne vode u Priličkom kiseljaku postaje deponija (VIDEO)

Izvorište kisele vode u Priličkom kiseljaku kod Ivanjice umesto da bude prirodni biser ovog kraja, izgleda kao smetlište. Iako ova voda, kako tvrde starosedeoci, ima lekovita svojstva i veoma je zdrava za konzumiranje o izvoru, jedinom koji je odolelo turbulentnim godinama, niko ne vodi računa. Staklo, konzerve, smeće na sve strane, pa oni koji su čuli za legendarnu kiselu vodu kada svrate na izvorište ostaju šokirani prizorom.

Mineralni izvori u Priličkom Kiseljaku bili su poznati još Ilirima i Rimljanima a ovo područje za banju je proglašeno 1873. godine. Intezivno korišćenje mineralne vode počinje 1970. godine kada se rađa ideja o njenom flaširanju. Tada je, kažu starosedeoci, usledio krah jer su u želji da pronađu što više izvora inženjeri ’’razbili’’ postojeće pa se intezitet smanjio a neki izvori potpuno su presušili. Poznavaoci tadašnjih prilika tvrde da je voda namerno minirana jer je prestavljala konkurenciji Radenskoj što nije odgovaralo miljeu stare Jugoslavije.

il-prilicki-kiseljak Izvorište mineralne vode u Priličkom kiseljaku postaje deponija (VIDEO)

Danas postoji samo jedan izvor, nije više jak i niko se za njega ne otima ali niko o njemu i ne vodi računa.

You may also like...

1 Response

  1. Andrija V. Mirkovic kaže:

    – Ova voda i izvoriste ima svoje vlasnike ? Nekome su ovo oteli “u ime naroda”i upropastili ovi sto nezanaju da naprave a znaju da uniste”…Vratite ovo onom ili onima kojima ovo pripada i on ce umeti da upravlja onako kako su to znali i njegovi preci…Sve ostaloje “trla baba lan da joj prodje dan”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *