Prva ponuđena cena za ovogodišnji rod malina 250 dinara

U Šapcu su potpisani prvi ugovori o akontnoj ceni za kilogram malina na 250 dinara, a najavljeno je da će isti otkupljivač, tokom sutrašnjeg dana, sklapati ugovore i na području opštine Kosjerić.

Nevreme koje je ovih dana u više navrata oštetilo malinjake, smanjiće ovogodišnji rod za najmanje 30 odsto, kažu proizvođači, pa je pitanje koliko će  ‘’crvenog zlata’’ otići u hladnjače.

IL-maline-gajba Prva ponuđena cena za ovogodišnji rod malina 250 dinara

Učestalo nevreme sprečava proizvođače da prihrane i zaštite maline kako bi umanjili štetu. Sve ovo navodi na činjenicu da će ove godine malina biti manje nego do sada što će usloviti višu cenu ovog voća.

Prošle godine malina se otkupljivala u Srbiji po ceni od 65 do 175 dinara a prema izvoznoj dokumentaciji sa carine prodavana je po ceni 2.43 do 2.70 evra.

U Srbiji će berba malina početi za sedam do deset dana a proizvodjači imaju velike probleme sa radnom snagom.

Iako je dnevnica 2 500 do 3 000 dinara, uz stan i hranu, interesovanje za ovaj posao je minimalno.

You may also like...

2 Responses

  1. Petar S. kaže:

    Ako ove godine cena bude zaista preko 200 dinara za kilogram, ne vidim razlog zbog čega radnicima dnevnice ne bi bile preko 3000. Ne bavim se ovim poslom, niti živim više u ovom kraju, ali mojim roditeljima je to značajan dodatni prihod, pa sam upoznat sa stanjem u ovoj oblasti. Njima nije neophodan veliki broj radnika, najčešće dvoje ili troje ljudi, a prošle godine su ih plaćali 4000 (uz tri obroka). Naravno, i ove godine će isti ljudi brati maline kod njih. Gazde se često žale da je 3000 mnogo, ali ne razmišljaju da je od 5 do 19 časova zapravo 14 radnih sati, a to su dve dnevnice. Faktički, realna dnevnica je tada 1500 dinara, što je otprilike 215 dinara po satu. Nećemo da se lažemo, bolju satnicu imaju studenti koji obavljaju neki posao preko studentske zadruge, a da ne kažem koliko je to neuporedivo lakši posao od branja malina. Uzalud je i da komentarišem one koji radnicima plaćaju po ubranom kilogramu. To je već tlačenje i ponižavanje. Ljudi, opametite se. Makar shvatite zbog čega iznova tražite radnike i uvek imate isti problem. Radnik koji dođe da bere maline je takođe čovek, stoga ga pristojno plati, daj mu da odmori, obezbedi mu obrok dostojan čoveka, neka se oseća ugodno, nemoj biti gramziv i nepristojan.

  2. Sugrađanka kaže:

    To je realna cena, kad vidimo koliko su cene svega oko nas. I cene dnevnica i koliko se rada ulozi od pocetka pa do berbe. Uz to mi nas rad i ne racunamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *