“Savićević rakija” osvetlila Hadži Prodanovu pećinu

Hadži Prodanova pećina, koja se nalazi na sedam kilometara od Ivanjice dobila je spoljašnje osvetljenje. Radove i opremu donirala je ivanjička firma koja proizvodi svetski poznatu ‘’ Savićević rakiju’’. Ovaj važan turistički lokalitet nadomak Ivanjice sada će i u večernjim satima privlačiti pažnju prolaznika i turista.

il-pecina- "Savićević rakija" osvetlila Hadži Prodanovu pećinu

Pećina je uređena i otvorena za turiste pre nepnih godinu dana kada je postavljeno dekorativno osvetljenje hladnom rasvetom, pešačke staze, zaštitna ograda i suvenirnica u neposrednoj blizini samog ulaza.

Hadži Prodanova pećina je u dolini Rašćanske reke, zbog čega je poznata i pod nazivom „Rašćanska pećina”, nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara.  Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka.

il-rascanska-pecina "Savićević rakija" osvetlila Hadži Prodanovu pećinu

„Rašćanska pećina”  svrstava se u malobrojna višeslojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz nje nalazi se u dragačevskom selu Kotraža.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *