Vazduh nad Ivanjicom

Zagađenje vazduha u Srbiji u proteklom periodu dostiglo je alarmante razmere. Beograd je već danima na vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu, ali, na sreću Ivanjičana, prema merenjima koja prati lokalna samouprava ova varoš i dalje spada u područje sa veoma čistim vazduhom.

Kvalitet vazduha u Ivanjici redovno se prati tokom kalendarske godine na tri merna mesta, kod Doma kulture, Tehničke škole i na raskrsnici ulica Venijamina Marinkovića i Milojice Nikolića. Od zagađujućih materija prate se koncentracija sumpor-dioksida (SO2), čađi i ukupnih taložnih materija.

il-zagadnje-vazduha1 Vazduh nad Ivanjicom

Prema rečima Lidije Ristić, inspektora za zaštitu životne sredine, najsporniji meseci u Ivanjici su novembar, decembar, januar i februar, kada, zbog grejanja, koncentracija čađi u vazduhu bude iznad zakonom dozvoljenih vrednosti.

„Opština Ivanjica je u novembru radila monitoring vazduha 13 dana na dva merna mesta, i u tom periodu izmerene koncentracije sumpor-dioksida i čađi nisu prelazile granične vrednosti . U decembru je situacija malo drugačija, kada izmerene koncentracije sumpor-dioksida i ukupne taložne materije nisu prelazile graničnu vrednost, ali koncentracija čađi je bila uvećana. Tokom devet dana ,od merenih 31, u decembru prošle godine, koncentracija čađi prelazila je graničnu vrednost.“- kaže inspektor za zaštitu životne sredine opštine Ivanjica Lidija Ristić.

IL-zagadjenost-vazduha-u-ivanjici Vazduh nad Ivanjicom

Maksimalna koncentracija čađi, za koju je granična vrednost 50 μg/m3, bila je 19. decembra sa izmerenom vrednošću od 67, 61μg/m3 kod Tehničke škole, a na mernom mestu Dom zdravlja 63, 58μg/m3 .Izmerene koncentracije  suspendovanih čestica PM10 tokom tri decembarska dana bile u uvećane, a maksimalna koncentracija izmerena je 4. decembra, kada je dostigla vrednost 64, 56 μg/m3.

Ipak, s obzirom na to da se gotovo svakodnevno u Dom zdravlja javlja puno osoba i dece sa problemima respiratornih organa, a sve češći je i prizor smoga od kog se varoš ni ne vidi, Ivanjičani ne veruju mnogo brojkama.

„Ne znam šta pokazuju merenja, ali meni nikada nije bilo teže da dišem. Asmatičar sam godinama, i pored redovne terapije, ove zime morala sam u više navrata da tražim dodatnu pomoć lekara. Iako brojke nisu zabrinjavajuće, ja mislim da razloga za brigu ima.“- kaže ivanjičanka S.Š.

il-zagadjenje-vazduha Vazduh nad Ivanjicom

U cilju smanjenja količine čađi u vazduhu, opština Ivanjica je u procesu gasifikacije, kada će prelaskom velikih firmi na ovaj vid grejanja, kvalitet vazduha na ovom podurčju biti bolji.

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Budimo_realni kaže:

    Neka dodju da izmere kolicinu zagadjennja kod Metalca. 5 dimnjaka izbacuju dim. Ljudi sto zive tu se pogusise.To nikoga ne zanima. Samo nek’ se para vrti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *