Oprez sa pirotehničkim sredstvima : Inspekcijske službe u svakodnevnoj kontroli (VIDEO)

Kako se bliži najluđa noć prasak petardi širom grada sve je učestaliji.Pored toga što narušavaju javni red i mir, usled njihove neadekvatne upotrebe može doći do ozbiljnih povreda, kao i požara i eksplozije. Zato, nova odredba Zakona o javnom redu i miru od Nove godine za korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava predviđa novčanu kaznu od čak 50.000 do 100.000 dinara ili 120 sati društveno-korisnog rada.. Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Ipak, ukoliko praznike ne možete da zamislite bez ove opasne zabave, vrlo je bitno da ne kupujete na mestima koja nisu  predviđena za to.

S obzirom na to da je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim licima zabranjena, inspekcija redovno kontroliše i ovlašćene prodajne objekte, kojima je pored dozvole za prodaju, obaveza da prodavci budu obučeni za rukovanje pirotehničkim sredstvima.IL-Petarde Oprez sa pirotehničkim sredstvima : Inspekcijske službe u svakodnevnoj kontroli (VIDEO)

Pirotehnika ne ugrožava samo ljude – procenjuje se da u vreme praznika, u svetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada oko 5.000 pasa. Zato u vreme praznika mislite na sebe, ali i na svoje najvernije prijatelje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *