Veče Palestine u Ivanjici

Dom kulture u Ivanjici organizuje veče Palestine u sredu, 18. Decembra.

Kroz projekat “Dani Palestine” u Srbiji, koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, stanovnici osam gradova Srbije imaće priliku da se upoznaju i sa kulturnijm stvaralaštvom palestinskog naroda. Osam programa biće izvedeno u osam gradova Srbije poslednjih dana 2019. godine.

Prigodnim kulturno-umetničkim programom, pričom o očuvanju kulturnog nasleđa i Svetoj zemlji Palestini, kao i propratnim radionicama za izradu nakita, tradicionalne palestinske narodne nošnje i pripremanje specijaliteta specifične palestinske kuhinje organizatori grade most koji povezuje palestinski i srpski narod. Grupa umetnika iz Palestine pored Ivanjice, predstaviće se srpskom narodu i u Beogradu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli, Rekovcu, Vrnjačkoj Banji i Novom Pazaru. Kroz različite umetničke prikaze, predstavlja se slika različitosti i raznolikosti Palestine.

IL-palestina Veče Palestine u Ivanjici

Program će početi uvodnim izlaganjem konzula Palestine u Srbiji, Talala Elzika, a potom sledi priča o istoriji, kulturi, tradiciji i očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda. Usledilo bi prikazivanje dokumentarnih filmova o arheološkom nalazištu najstarijeg grada na svetu, Jerihona o očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda. Deo projekta su i putujuće postavke- izložbe fotografija čiji su autori najpoznatiji fotografi Palestine . Biće to putujuća kulturno-istorijska učionica u kojoj će kombinovati tradiciju i savremeno stvaralaštvo, kroz upoznavanje jezika, običaja, kulture, istorije i filozofije života. U programu će učestvovati i beduin koji će govoriti o beduinskom načinu života.

IL-palestina1 Veče Palestine u Ivanjici

Na prigodnim programima u devet gradova nastupiće članovi folklornog ansambla Palestine, studenti koji trenutno studiraju u Srbiji i dvojica instrumentalista iz Palestine, koji izvode tradicionalnu palestinsku muziku. Reč je dvojici mladića koji sviraju po 7 instrumenata. Predviđeno je prikazivanje filma o očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda.  Kroz degustaciju tradicionalne palestinske hrane biće prikazana i kultura ishrane ovog, po mnogo čemu nama sličnog i bliskog naroda.

Veče Palestine biće organizovano u Plavoj sali ivanjičkog Doma kulture, od 18 časova. Ulaz je slobodan!

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *