Direktori javnih preduzeća ostaju bez fotelje ukoliko tokom kampanje budu ovo radili …

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse firme na čijem su čelu za promociju političkih stranaka.

Ovo je suština dopuna Zakona o javnim preduzećima u kojima se uvode dodatni razlozi za smenu rukovodilaca.

U tekstu koji je stigao u skupštinsku proceduru piše da se zabranjuje korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća – bez naknade. Nije dozvoljeno promovisanje određene stranke u kampanji ili van nje u radno vreme, kao i vršenje pritiska na zaposlene da podrže određene partije ili kandidate.

IL-radna-knjizica-300x142 Direktori javnih preduzeća ostaju bez fotelje ukoliko tokom kampanje budu ovo radili ...

Direktor će biti razrešen dužnosti ukoliko neko od zaposlenih koristi imovinu preduzeća u stranačke svrhe, a on kao rukovodilac nije preduzeo ništa da to spreči.

Deo novina u zakonu odnosi se i na kazne. Tako je predviđeno da direktori koji su znali da se imovina firme upotrebljava za propagandne svrhe budu kažnjeni od 50.000 do 150.000 dinara.

Izmene Zakona o javnim preduzećima donose se u sklopu propisa sa ciljem da se poboljšaju izborni uslovi za glasanje na proleće sledeće godine. Propisi treba da budu promenjeni do sredine decembra kada je zakazana treća runda dijaloga vlasti i opozicije, uz posredovanje EU.

Novosti/InfoLIGA

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *