Ministar Stefanović u Čačku najavio oštriju kaznenu politiku za maloletnička krivična dela (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je broj krivičnih dela koja izvrše maloletnici u porastu i da će u cilju rešenja ovog problema Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti Ministarstvu pravde da se razmotri pooštravanje kaznene politike ili iznalaženje drugog rešenja po ugledu na zemlje Evropske unije.

Stefanović, koji je danas obišao Policijsku upravu u Čačku, gde je razgovarao sa načelnikom i policijskim službenicima o uslovima njihovog rada i merama koje su preduzete na njihovom unapređenju, ukazao je da porast krivičnih dela izvršenih od strane maloletnika nije tipičan samo za Srbiju, već i da se policije Evrope i sveta suočavaju sa istim problemom.

„Iz izveštaja i analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela od strane najmlađih počinilaca, nekada čak i dece, znači mlađih od 14 godina koji po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju. Otuda imate situaciju da zakon deluje nemoćno, a ljudi očekuju pravdu kada im se nešto ukrade, budu napadnuti na ulici ili oštećeni bilo kojim drugim krivičnim delom“, rekao je Stefanović.

IL-Nebojša-Stefanović-Čačak-1-sredjeno-300x142 Ministar Stefanović u Čačku najavio oštriju kaznenu politiku za maloletnička krivična dela (VIDEO)

Prema njegovim rečima, praksa je pokazala da deca koja počine krivično delo s obzirom da ne mogu biti krivično odgovorna i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika, maltene u istom trenutku idu u izvršenje sledećeg dela.

„To je nešto na šta moramo da obratimo pažnju i zato ćemo predložiti Ministarstvu pravde da razmisli o pooštravanju sankcija ili traženju drugog rešenja po ugledu na praksu evropskih zemalja u kojima je negde prag krivične odgovornosti spušten, negde su preduzete druge mere, ali očigledno je da je svuda u svetu ovaj problem u porastu“, objasnio je Stefanović.

Govoreći o rezultatima rada Policijske uprave u Čačku, Stefanović je pohvalio rad saobraćajne policije u ovom gradu, koja je i pored povećanja frekventnosti saobraćaja, otvaranjem auto-puta Miloš Veliki, uspela da smanji broj počinjenih prekršaja i saobraćajnih nezgoda.

Ministar je istakao da na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Čačak nije evidentirano izvršenje teških krivičnih dela, što je rezultat dobrog rada policije koja ne dozvoljava stvaranje atmosfere u kojoj bi kriminalne grupe mogle da deluju.

IL-Nebojša-Stefanović-Čačak-sredjeno-300x142 Ministar Stefanović u Čačku najavio oštriju kaznenu politiku za maloletnička krivična dela (VIDEO)

STEFANOVIĆ U SUBOTU U GUČI, LUČANIMA, IVANJICI

Potpredsednik Vlade RS i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović u subotu, 2. novembra, u 10 časova, obići će Policijsku stanicu u Guči (Bogdana Kaplana 5).

Ministar Stefanović, tokom posete Moravičkom okrugu, obići će i Policijsku stanicu u Ivanjici. 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *