Svetlost na brežuljku obasjala mališane od Prilika do Belorusije

Festival dečijeg folklora ‘’Svetlost na brežuljku’’ okupio je ove godine u Prilikama veliki broj učesnika iz Srbije i okruženja a spektakularan nastup u revijalnom delu programa imali su gosti iz Belorusije, ansambl Kukušečka.

U okviru ove manifestacije, koju tradicionalno organizuje OŠ ‘’Sreten Lazarević’’ iz Prilika, održane su brojne edukativne radionice na temu naraodne tradicije, folkloristike i narodne književnosti.

IL-Svetlost-na-brezuljku-300x142 Svetlost na brežuljku obasjala mališane od Prilika do Belorusije

-Cilj festival je očuvanje i negovanje kulturne baštine našeg naroda i promocija među decom školskog uzrasta. Festival svake godine opkuplja veliki broj učesnika te podstiče kulturnu saradnju, stvaranje i bogaćenje prijateljstava. Pored toga, festival kroz igru i pesmu razvija plemenitost, humanost, poštovanje i ljubav prema kulturama drugih naroda. – rekao je na otvaranju direktor škole i domaćin festivala, Miladin Božović.

Žiri u sastavu Zvezdan Đurić-folklorni pedagog, Igor Gurić-folklorni pedagog i Ana Pavlović- nastavnik muzičke kulture odlučili su da pobednički pehar ove godine ode u Osečinu, KUD-u ‘’Krušik plastika’’, drugo mesto osvojilo je Kulturno umetničko društvo ‘’Medveđa’’ dok je treći KUD ‘’Srma Kumanovo’’.

Najbolji instrumentalista festival je Darko Đokić, frulaš KUD-a ‘’Krušik plastika’’, najuigraniji ansambl ‘’Srma’’ Kumanovo, najboloji ženski igrač je Nikolina Krsmanović ‘’Krušik plastika’’ a muški Darko Gočanin ‘’Bane Milenković’’ Novo selo.

Nagrada za najbolji pevački ansambl pripala je  KUD ‘’Elektroporcelan’’ iz Aranđelovca, najorginalniji kostim imalo je  KUD ‘’Prva petoletka’’ iz Trstenika dok je najbolji scenski nastup  nagrada za KUD ‘’Medveđa’’.

Organizatori su posebnu zahvalnost izrazili prijateljima užičke manifestacije ‘’Licidersko srce’’ zahvaljujući kojima je sjajni ansambl iz Belorusije zabavljao publiku u Prilikama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *