Saopštenje Srpskog pokreta Dveri

Saopštenje za javnost Srpskog pokreta Dveri Ivanjica

Srpski pokret Dveri, kao ozbiljna i odgovorna politička organizacija, želi da izrazi svoj stav i mišljenje objektivno i realno u saglasnosti sa činjenicama.

Akcident koji se desio ovih dana u našoj opštini, a odnosi se na izlivanje ogromne količine mazuta u reku Moravicu, doveo je do ugrožavanja vodotoka reke Moravice, priobalja reke i ugrožavanja šireg ekosistema.

Ovih dana slušamo razna mišljenja koja su najčešće konfuzna i oprečna. Stav Srpskog pokreta Dveri je svakako da je naneta ogromna šteta ljudima, životinjama i biljkama i da se za ovakvu posledicu moraju pronaći odgovorni i adekvatno kazniti.

Srpski pokret Dveri se slaže da neažurnost i neagilnost inspekcijskih službi je očigledna, ali nije presudna u ovoj ekološkoj katastrofi, već po našem mišljenju, najveću odgovornost imaju direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Ivanjica i ostali odgovorni zaposleni u ovoj ustanovi, jer njihovo činjenje, odnosno nečinjenje je prouzrokovalo a dođe do ovog nemilog događaja.

IL-dveri-saopstenje-300x142 Saopštenje Srpskog pokreta Dveri

Ovim putem javno pitamo direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju Ivanjica, Miroslava Popovića i ostalne odgovorne u ovoj ustanovi, sledeće:

  1. Da li ste preduzeli sve zakonom predviđene mere sa aspekta bezbednosti i zdravlja na radu?
  2. Šta ste prduzeli po pitanju ekologije i zaštite životne sredine u Vašem pravnom subjektu?
  3. Da li ste preduzeli sve zakonom predviđene mere iz oblasti protivpožarne zaštite?
  4. Da li ste i koliko puta godišnje vršili ispiranje cisterni sa mazutom i da li je tom prilikom sadržaj cisterni odlazio u atmosfersku kanalizaciju, a potom u reku Moravicu?
  5. Da li smatrate da je dovoljno to što imate partijsku knjižicu Srpske napredne stranke i što Vam je lokalna naprednjačka vlast omogućila komfor i razne privilegije, da ne budete odgovorni za bilo šta što bi inače trebalo da je u Vašoj nadležnosti?

Srpski pokret Dveri smatra da deo odgovornosti snosi i aktuelni ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, jer je loše organizovao ne samo u Ivanjici, već i u celoj Srbiji rad svog resornog ministarstva, a posebno inspekcijskih službi. Da se ovakva vrsta akcidenta desila negde u Beogradu ili nekom većem mestu, na licu mesta bi se pojavili ne samo Goran Trivan i silni Vesići, već i sam predsednik države lično.

Kao primer za to imamo slučaj koji se desio prilikom poplave beogradskih naselja Borče i Ovče, gde je lično predsenik države obilazio zapušene kanale i šahte i gde su posledice jedne takve elementarne nepogode u Borči i Ovči daleko i neuporedivo manje u odnosu na ovaj akcident koji se desio u Ivanjici, a vlast na sve to ostaje gluva i nema.

Smatramo da je motiv za ovakav maćehinski odnos aktuelnog režima mali broj građana, a samim tim i Vučićevih birača u Ivanjici u odnosu na višemilionski broj građana i Vučićevih potencijalnih birača koji žive u Beogradu.

Zatajila je lokalna vlast koja je delovala potpuno konfuzno i neorganizovano, jer puna 23 sata nije uspela da se organizuje i u bitnoj meri ublaži ovu ekološku katastrofu.

Srspki pokret Dveri već duže vreme upozorava na potencijalne opasnosti sa ekološkog i bezbednosnog stanovišta.

Ponovo pozivamo lokalnu i republičku vlast na hitnu izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, jer gotovo iz svih industrijskih objekata i domaćinstava u Ivanjici, otpadne vode i fekalije se izlivaju u reku Moravicu.

Takođe pozivamo i državne organe i lokalnu samoupravu da ispitaju da li na teritoriji opštine Ivanjica postoje trafo stanice koje koriste piralensko ulje, jer havarijom takvih postojenja, posledice bi bile nesagledive.

Smatramo da je lakše sprečiti, nego lečiti.

 

Ivanjica, 17.08.2019. godine

You may also like...

1 Response

  1. Odagnajmo strh kaže:

    U svemu ovom je pozitivno,što se pokreće javna rasprava o problemima u gradu.Vršenje vlasti nije samo uživanje privilegije koje sama vlast donosi, već velika moralna i materijalna odgovornost. Političari to moraju da shvate. A narod to mora stalno da zahteva jer to je za narodno dobro. Toga do sada nije bilo. Uništen je Špik, Tepihara, Javor , desetine hiljada ljudi ostalo bez posla, dok su javna preduzeća nesolventna.Dvadeset godina grad propada. Standard građana na ivici opstanka. Političari o tme ni da zucnu. Baviti se politikom je najteži i najodgovornija delatnost. Nije dovoljno šetati i vikati VUČIĆU P***U, već nešto konkretno pokrenuti za dobro naroda koji vas bira. Ali dobro polako se budite jer je krajnje vreme.
    P.S.
    Zanamo da ovo neće da se objavi, to pokazuje strah prema istini , ali sve dok se ne pokrene pitanje otvorenosti prema javnosti nema ni slobode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *