Koliko je tona mazuta isteklo u Moravicu? (VIDEO)

Na dve najkritičnije lokacije u reci Moravici postavljene su zaštitne brane kako bi se zaustavili ostaci naftne mrlje i izvršilo njihovo uklanjanje. Uzorci vode su na ispitivanju a da li će neko snositi odgovornost zbog ekološkog incidenta utvrdiće nadležne službe.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je tona mazuta iscurelo u reku Moravicu, kaže zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

„Preko 50 tona mazuta smo izvukli iz rezevoara, dve cisterne po 25 tona i u trećoj je pretočeno oko  desetak tona.“ – kaže Mitrović.

Ako se zna da je u rezevoaru Zavoda za rehabilitaciju imalo 75 tona mazuta pretpostavka je da je oteklo 15 tona.

„Ne može se reći da je taj mazut završio u reci, jer je ostao deo u samom dnu rezevoara Zavoda, a velike količine smo uspeli da  saniramo tako što smo iskopali prinudni rezevoar gde je oticao mazut.“- dodaje Mitrović.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine nakon obilaska terena usmeno je naložio  hitne mere sprečavanja zagađenja zemljišta i otklanjanje opasnosti i eventualne štete po životnu sredinu, a koje se odnose na sakupljanje isteklog mazuta i kontaminiranog sloja zemljišta i njihovo odvojeno pakovanje u odgovarajuće posude i izmeštanje na bezbednu lokaciju za privremeno skladištenje do njihovog zbrinjavanja u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom.

IL-naslovna-mreze Koliko je tona mazuta isteklo u Moravicu? (VIDEO)

 

Nakon izvršenja hitnih radnji, u zoni isteklog mazuta izvršiće se uzorkovanje i ispitivanje nivoa zagađujućih, opasnih i štetnih materija radi utvrđivanja eventualnog zagađenja i po potrebi  preduzimanja drugih mera na sanaciji i remedijaciji. Nadležni inspektor će u daljem postupku, u skladu sa zakonom, podneti odgovarajuće prijave.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *