Koliko je tona mazuta isteklo u Moravicu? (VIDEO)

Na dve najkritičnije lokacije u reci Moravici postavljene su zaštitne brane kako bi se zaustavili ostaci naftne mrlje i izvršilo njihovo uklanjanje. Uzorci vode su na ispitivanju a da li će neko snositi odgovornost zbog ekološkog incidenta utvrdiće nadležne službe.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je tona mazuta iscurelo u reku Moravicu, kaže zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

„Preko 50 tona mazuta smo izvukli iz rezevoara, dve cisterne po 25 tona i u trećoj je pretočeno oko  desetak tona.“ – kaže Mitrović.

Ako se zna da je u rezevoaru Zavoda za rehabilitaciju imalo 75 tona mazuta pretpostavka je da je oteklo 15 tona.

„Ne može se reći da je taj mazut završio u reci, jer je ostao deo u samom dnu rezevoara Zavoda, a velike količine smo uspeli da  saniramo tako što smo iskopali prinudni rezevoar gde je oticao mazut.“- dodaje Mitrović.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine nakon obilaska terena usmeno je naložio  hitne mere sprečavanja zagađenja zemljišta i otklanjanje opasnosti i eventualne štete po životnu sredinu, a koje se odnose na sakupljanje isteklog mazuta i kontaminiranog sloja zemljišta i njihovo odvojeno pakovanje u odgovarajuće posude i izmeštanje na bezbednu lokaciju za privremeno skladištenje do njihovog zbrinjavanja u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom.

IL-naslovna-mreze Koliko je tona mazuta isteklo u Moravicu? (VIDEO)

 

Nakon izvršenja hitnih radnji, u zoni isteklog mazuta izvršiće se uzorkovanje i ispitivanje nivoa zagađujućih, opasnih i štetnih materija radi utvrđivanja eventualnog zagađenja i po potrebi  preduzimanja drugih mera na sanaciji i remedijaciji. Nadležni inspektor će u daljem postupku, u skladu sa zakonom, podneti odgovarajuće prijave.

 

You may also like...

1 Response

  1. U skladu sa zakonom kaže:

    Izveštaj
    Zakon jasno nalaže da usled havarije na rezervoaru mora postajati izgrađen prihvatni betonski bazen da istekla masa ne bi završila u reci ili zemljištu. Posebno brine da republička ispekcija(najveći bezbedononosni organ) daje usmenu naredbu, zaključak, odnosno izveštaj. Treće na svakom od tri rezervoara ima urađen vizuelni nivostat na kojem se može jasno pročitati koliko mazuta još ima u rezervoarau. A trebalo bi da postoji evedensiona knjiga količina mazuta u rezervoarima. Razlika ta dve količine je nestala.Peto lokalna ispekcija izlazi sa svojim saopštenjem tek kad se sve završi pa će oni prikupiti iskaze očevidaca.Molim vas ovake diletantske izjave i neodgovorne akcije samo iritiraju zdrav razum građana, A eksperte i poznavaoce propisa o skladištenju opasnih materija opasno brinu i pitaju se – ko to vodi brigu o stanovništvu ovog grada.Ovom neodgovornošći je oteklo mazuta u vrednosti od od nekoliko miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *