Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa u Srbiji – Ivanjici 11 000 evra

Vlada Švajcarske će kroz program Swiss PRO podržati sedam gradova i opština da u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva sprovedu socijalno-inovativne projekte za poboljšanje pristupa pravima i ispunjavanje potreba za do 600 građanki i građana iz ranjivih grupa.

Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Ivanjica odobren je projekat ‘’ Za bolju budućnost’’ čija je vrednost 12 375 evura, a Swiss PRO će pružiti podršku u vrednosti od 11 000 evra.

 

IL-swisspro-neurofitbek-sunce Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa u  Srbiji - Ivanjici 11 000 evra

Projektom je predviđeno obezbeđivanje akreditovanih obuka za različite ranjive grupe u cilju dobijanja sertifikata za geronto domaćice I lične asistente što će poboljšati ne samo njihovu zapošljivost, već i razvoj usluga socijalne zaštite u ruralnim područjima.

Uz podršku vrednu 85.000 evra biće unapređena dostupnost javnih usluga u oblasti zdravstva i socijalne zaštite i stvorene bolje mogućnosti za osnaživanje i povećanje socijalne uključenosti ranjivih grupa u Vlasotincu, Novom Pazaru, Ćupriji, Negotinu, Smederevu, Ivanjici i Raški.

Projekti će nastojati da pruže neophodnu podršku ranjivim grupama, naročito osobama sa invaliditetom, starijim osobama, mladima i pripadnicima romske nacionalnosti, a očekujemo da će do kraja sprovođenja ovih projekata više od 1.000 ljudi na neki način unaprediti svoj položaj u zajednici.- istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva pod nazivom „Nove ideje po meri zajednice“ koji je trajao od 13. aprila do 20. maja 2019. godine i bio otvoren za 16 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije, i regiona Južne i Istočne Srbije koji su prethodno dobili tehničku podršku za unapređenje procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva.

Vlada Švajcarske kroz ovu aktivnost programa Swiss PRO doprinosi i građenju kapaciteta lokalnih samouprava koje će sprovoditi ili aktivno učestvovati u svim procesima kako bi ostvareni rezultati bili dugoročni. A kako su projekti predloženi na osnovu prethodno ustanovljenih prioriteta javnog interesa, uz poštovanje principa učešća svih relevantnih lokalnih aktera i šire javnosti, postoji dobar osnov za njihovu održivost.-  ocenila je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *