Obeleženo 143 godine od Javorskog rata- Kalipoljske bitke (VIDEO)

Polaganjem venaca na  spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878), obeležene su 143. godine od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika.

U znak sećanja na stradale borce vence je u ime predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, položio ministar rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja, Zoran Đorđević, predstavnici  Ministarstva odbrane Vojske RS, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

 

Venci su položeni i na spomenik Majoru Iliću gde su uz pomenute, počast odali i predstavnici udruženja ‘’Stara Raška’’, predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova iz Ivanjice i Nove Varoši i predstavnici OŠ’’Major Ilić’’- Kušići.

Povodom 143 godine od Javorskog rata, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, podsetio je prisutne koliki je značaj bitaka koje su se vodile na ovoj planini, otežaloj od istorije, ističući da je srpski narod položio ogromne žrtve, ali nikada nije odustao. U tim bitkama proslavio se Major Ilić. Život je dao za slobodu a na Javoru mu je podignut spomenik i srpski narod ga brižno čuva od zaborava.

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, rekao je da su od najstarijih vremena najmudriji među ljudima imali svest o tome koliko je život kratak i da jedino što ostaje iza njega je, delo. Danas je prava prilika da se sagleda ljudska uloga u velikom delu koje je ostalo iza Majora Ilića i svih boraca, a to je život i rad u jednoj savremenijoj i modernijoj državi. Major Ilić je bio slavan ratnik ali i veliki vizionar.

SLIKA-JAVOR Obeleženo 143 godine od Javorskog rata- Kalipoljske bitke (VIDEO)

Kao i svake godine prisutni su mogli da pogledaju kulturno-umetnički program XII Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja.

Organizatori zvaničnog programa manifestacije su opštine Ivanjica i Nova Varoš, Humanitarna organizacija ‘’Stara Raška’’ iz Beograda i Dom kulture Ivanjica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *