Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

IL-autoput-preljina-pozega-vucic1 Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić,  danas je u Pakovraću kod Čačka označio početak izgradnje jedne od najtežih deonica autoputa ka Crnoj Gori i istakao da se posle 70 godina ispunjava san građana tog dela zemlje. Za neku godinu Srbija će biti spojena auto-putem sa Crnom Gorom, dodao je on i zahvalio se velikom broju građana iz Požege, Čačka, Lučana, Goonjeg Milanovca, Arilja, Ivanjice i drugih mesta što su došli na otvaranje radova.

IL-autoput-preljina-pozega4 Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

Deonice puta Preljina – Požega, na auto-putu E-763, duge je 30,9 kilometara, imaće 30 mostova, tri tunela, sedam nadvožnjaka i prolaza, kao i četiri petlje.

Vrednost radova, koji će biti gotovi za 2,5 godine, a koje će izvoditi kineska kompanija „Čajna komjunikejšn konstrakšn korporejšn”, je 450 miliona evra, rekao je za Tanjug jedan od tehničkih direktora kompanije Milisav Anđelković.

-Nema grada, ni države koja se ne menja na lepše i na bolje kada se grade putevi, pogotovo autoputevi, a za autoputem u zapadnu Srbiju doći će fabrike i pogoni, poručila je danas ministarka ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović na početku gradnje deonice Preljina – Požega na Koridoru 11.

IL-autoput-preljina-pozega-bina Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

Predsednik kineske kompanije C C C C, koja izvodi radove na deonici puta na Koridoru 11, Haj Lijang Sun rekao je danas da je njihova želja da autoput E-763 postane put saradnje dve zemlje, put srpskog ekonomskog razvoja, prosperiteta i put ka boljoj budućnosti.

“Čekali ste 70 godina na ozbiljnije promene”, rekao je Vučić i istakao da sve što je ranije bilo nemoguće, uprkos brojnim obećanjima prethodne vlasti, danas postaje moguće. Tom prilikom on je najavio da će već do 19. decembra, na Svetog Nikolu, biti otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i dodao da su mu to obećali Kinezi.

Takođe, rekao je da će za Vidovdan biti otvoren ceo potez autoputa od Obrenovca do Čačka gde će se stizati za kolima za samo jedan sat ili koji minut više.

Kinezi su, po rečima predsednika Srbije, zainteresovani da grade i autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom pa se očekuje da će uskoro biti otvoreni radovi i na toj deonici.

IL-autoput-preljina-pozega-tuneli Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

Kakoje  naveo, na toj deonici su kosine manje nego u Grdeličkoj klisuri, ali će biti teža gradnja tunela, koji će se na ukupno 31 kilometara autoputa  protezati u dužini od 12 kilometara u oba smera.

Gradimo i mostove preko Morave i Lučana. Moraćemo da uradimo najteže poslove da bi završili za dve godine”.

IL-mapa1 Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

IL-mapa2 Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

IL-mapa3 Vučić otvorio radove na deonici autoputa Preljina-Požega (VIDEO)

Vučić kaže da će se graditi i krak autoputa ka Crnoj Gori koji će povezati Arilje, Ivanjicu, Sjenicu i Novi Pazar.

“To je tih nedostajući 107 kilometara do Crne Gore i to će biti najskuplja deonica i najzahtevnija”, rekao je on i dodao da će sa Kinezima najverovatnije biti napravljen dogovor i za tu deonicu.

Predsednik dodaje da će sa završetkom ovih radova biti ispunjen istorijski san da se auto-putem spoje Srbija i Crna Gora.

Već se radi, navodi, projekat za drugi krak auto-puta ka Užicu, Kotromanu i Višegradu kako bi se spojio Zlatiborski i Moravički okrug sa sa BiH i Republikom Srpskom, naglasio je Vučić i dodao da uskoro počinje da se gradi i Moravski koridor koji će od Preljine ići do Kraljeva, Trstenika, Kruševca i Pojata.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *