Pun pogodak za malinare – Bezvirusne sadnice Vilameta

Sadnice malina sorte ‘’vilamet’’,  koje je opština Ivanjica u martu donirala za 50 poljoprivrednih proizvođača, pun su pogodak. O tome svedoči i zasad Dragana Šarčevića iz sela Lisa koji je školski primer kako treba da izgeda jedan zdrav malinjak.

IL-malinjak-1 Pun pogodak za malinare - Bezvirusne sadnice Vilameta

Šrečević  je kroz projekat opštine Ivanjica  dobio 1 000 sadnica starog, crnog, američkog  vilameta visoke sertifikovane kategorije nabavljenog od firme ‘’Floriva’’ doo iz Radaljeva kod Ivanjice.

Nakon odabira korisnika donacije po konkursu i analiza zemljišta svakog proizvođača, stručnjaci iz našeg tima održali su predavanje kako pripremili zemljište i na najbolji način izvršiti sadnju, a sve radi što uspešnijeg prijema i rasta maline”, kaže Zoran Radovanović  vasnik  firme “Florive”.

Sertifikovane sadnice su osnov za povećanje prinosa i uz upotrebu svih neophodnih agrotehničkih mera proizvođači mogu postići malu cenu koštanja ploda i dobar rod.

IL-malinjak-2 Pun pogodak za malinare - Bezvirusne sadnice Vilameta

Zasadi malina iz ovog projekta uveliko napreduju,a jedan od njih je i na imanju Dragana Šarčevića iz sela Lisa koji najbolje govori  koliko je važan kvalitetan sadni material i saveti stručnih lica.

Prvi pokazatelji govore da su u pitanju sadnice odličnog kvaliteta tako da već naredne godine očekujem maksimalan prinos. Veoma je važno da se uradi analiza zemljišta, poslušaju saveti stručnjaka i podigne kvalitetan bezvirusni zasad”. –kaže Šarčević koji se malinarstvom bavi već duže vreme a za uspeh u poslu, kaže, neophodna je stalna edukacija.

Ovakvi projekti veoma su značajni za razvoj poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Ivanjica kojih ima preko  četiri hiljade.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *