Osmaci pred važnom odlukom – Izbor srednje škole

Izbor prave srednje škole za većinu osmaka prva je važna odluka koju donose tokom školovanja. To uskoro treba da odluči oko 70.000 učenika završnih razreda u Srbiji.

IL-osmaci-upis-u-srednju Osmaci pred važnom odlukom - Izbor srednje škole

Tehnička škola u Ivanjici ove godine, pored već postojećih smerova- ekonomskog tehničara (koji prima 30 učenika), mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje (30 učenika) i obrazovnog smera trećeg stepena konobar-kuvar (ukupno 30 učenika), pripremila je dva nova smera za buduće srednjoškolce.

Učenici od septembra 2019. godine mogu upisati obrazovni profil pod nazivom tehničar za kontruisanje nameštaja i enterijera, koji podrazumeva da pored predmeta vezanih za tehnologiju proizvodnje i konstrukcije nameštaja, poseban naglasak daje razvijanju kreativnih sposobnosti učenika. Ovaj četvorogodišnji smer prima ukupno 30 učenika, dok drugi novi obrazovni smer, pod nazivom modni krojač, prima takođe 30 učenika, ali učenici će ga pohađati tri godine. U saradnji sa lokalnom samoupravom i privatnim preduzetnicima iz Ivanjice, budućim srednjoškolcima koji budu upisali neki od dva nova smera, Tehnička škola u prvoj godini obezbediće besplatne knjige i pribor, u drugoj i trećoj godini praktičnu nastavu i stipendije za najuspešnije, a nakon završetka školovanja zagarantovano zaposlenje.

Ipak, veliki broj svršenih osnovaca godinama se opredeljuje za gimnazije zbog širokog obrazovanja i mogućnosti upisa na različite fakultete.

Gimnazija u Ivanjici od prošlog septembra uvela je novinu za učenike koji imaju interesovanja i talenat za digitalni svet. Za njih su obrazovana specijalizovana IT odeljenja, u kojima ima mesta za 20 učenika, ali se nastava iz računarskih predmeta odvija u manjim grupama.

Na spisku predmeta je programiranje, primena računara, baze podataka, programske paradigme i veb-programiranje.

  • „Učenici koji imaju posebne kompetencije za računarstvo i informatiku opredeljuju se za ovaj smer, ali sa druge strane ne gube širinu obrazovanja koje daje gimnazija” – kaže predsednik školskog odbora ivanjičke Gimnazije Snežana Plavšić.

Za upis u ova odeljenja potrebno je položiti poseban prijemni ispit, koji se za učenike iz Ivanjice organizuje 2. juna 2019.godine u Užicu, a pripreme za upis organizuju se besplatno, u Gimnaziji, 3 puta nedeljno.

Pored IT smera, u Gimnaziji u Ivanjici postoje još dva obrazovna profila- opšti smer u okviru kog se obrazuju tri odeljenja, kao i društveno-jezički smer sa jednim odeljenjem.

Srednja škola „Sveti Ahilije“ u Arilju je škola mešovitog tipa koja školuje učenike u pet područja rada: gimnazija, ekonomija, tekstilstvo, elektrotehnika i mašinstvo.

Za školsku 2019/2020. godinu škola je planirala da upiše odeljenja u svim područjima rada i to sledeće obrazovne profile: gimnazija – opšti tip (30 učenika) , elektrotehničar energetike (30 učenika), finansijski administrator (30 učenika), modelar odeće (30 učenika) i jedno odeljenje trećeg stepena sa zanimanjima: automehaničar (10 učenika) i mehaničar grejne (10 učenika) i rashladne tehnike (10 učenika).

Probni prijemni ispit za osmake organizuje se 12. aprila 2019. godine u osnovnim školama širom Srbije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *