Kad će početi i šta predviđa rehabilitacija puta Požega – Ivanjica?

Više puta najavljivana rekonstrukcija državnog puta IB reda broj 21 Požega – Ivanjica, trebalo bi da počne ove godine. Čitava investicija deo je Projekta rehabilitacije i unapređenja bezbednosti saobraćaja na srpskim putevima. Podržan je od strane međunarodnih finansijskih institucija – Svetske banke. Evropske investicione banke, Evropske banke za odnovu i razvoj i Vlade Srbije.

IL-pozega-arilje-ivanjica3893 Kad će početi i šta predviđa rehabilitacija puta Požega – Ivanjica?

Prema preliminarnom rešenju za izradu glavnog projekta, koje je prezentovano u Ivanjici krajem februara, rekonstrukcija obuhvata deonicu ovog puta od Ariljske petlje u Požegi, do proširenja ispred benzinske stanice „Sponit“ u Ivanjici.

Tokom prezentacije lokalne institucije i zainteresovani građani bili su u prilici da izvrše uvid u predloženo preliminarno rešenje, ali i upute primedbe i sugestije.

Pomenuti putni pravac predviđen za rekonstrukciju dug je 38,93 kilometra, a procenjena vrednost radova iznosi 10.03 miliona evra.

Po izradi glavnog projekta za koga su zadužene kompanije „JV SPEA” iz Italije i „SAFEGE” iz Francuske i Srbije, biće poznati detalji i građevinski zahvati na delimičnom proširenju i rehabilitaciji kolovoza, unapređenju sistema za odvodnjavanje, sanaciji putnih objekata i modernizaciji signalizacije.

Uslovi koje je izdala opština Ivanjica za rehabilitaciju ovog putnog pravca na svojoj teritoriji su:

  • – isključenje za industrijsku zonu u Kalajanovićima,
  • – izgradnja javne rasvete na delu deonice od Kalajanovića do autobuskog stajališta u Milovićima,
  • – izgradnja autobuskih stajališta u oba smera u Milovićima za potrebe linijskog i međugradskog saobraćaja,
  • – u mestu Prilike predvideti potrebno isključenje za autoput E763, odnosno proširenje u nivou raskrsnice,
  • – izgradnja trotoara od Prilika do Grabovice u dužini od 3,5 kilometara,
  • – predvideti regulisanje saobraćaja na raskrsnici u Prilikama upotrebom svetlosne signalizacije i usporivača saobraćaja,
  • – izgradnja autobuskih stajališta u smeru ka Ivanjici za potrebe linijskog saobraćaja,
  • – rekonstrukcija mosta na Grabovici sa izradom pešačkih staza i regulacijom priključaka opštinskih puteva za Belu Crkvu i Radaljevo, proširenjem raskrsnice u nivou,
  • – regulacija bočnog odvoda atmosferske vode,
  • – isključenje – servisna saobraćajnica u industrijskoj zoni Senjak,
  • – i sanacija klizišta i rekonstrukcija postojećeg potpornog zida u blizini gradskog groblja u Ivanjici.

Projekat bi trebao biti gotov u narednih par meseci, pa bi radovi mogli početi odmah nakon njegovog usvajanja. Predmetna deonica inače je deo putnog pravca: Novi Sad – Irig – Ruma – Šabac – Koceljeva – Valjevo – Kosjerić – Požega – Arilje – Ivanjica – Sjenica.

You may also like...

3 Responses

  1. Andrija M. kaže:

    Rekonstrukcija je trebala da pocne februara 2018 god. Pa je odlozena do februara 2019.? Sada nam kazu da su krenuli da izradjuju projekst u karry 2019? Znaci pocece radove mozda 2020 ili 2021? Misle li politicari da samo malpumni…

  2. Andrija M. kaže:

    Nevidom nigde u projektu izgradnju biciklidticke staze od recimo Milovića do Ivanjice. O tome se u vazdusnoj banji ne razmišlja. Zdrav zivot i mogućnost da gradjani koriste, bicikle umesto auta je mnogo daleko …Ivanjica vapi za bicikliama i prostoru gde se oni mogu koristiti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *