Urušeni objekti zadruga, ruglo mesnih zajednica u Ivanjici (VIDEO)

U centrima gotovo svih mesnih zajednica na području ivanjičke opštine, postoji veći broj urušenih i devastiranih objekata koje odavno niko ne koristi. Uglavnom su to objekti zemljoradničkih zadruga koje ili više ne postoje ili su u blokadi i stečaju. Jedno od takvih sela je i Osonica, na samo desetak kilometara od grada.

IL-osonica-rusevine Urušeni objekti zadruga, ruglo mesnih zajednica u Ivanjici (VIDEO)

Pored modernih kuća i poslovnih objekata, prirodni sklad i lepotu narušava nekoliko starih koji su ili urušeni zubom vremena ili su već skloni padu. To su pre svih magacin i bivša samousluga Zemljoradničke zadruge „Ivanjica“, ali i objekat mesne kancelarije koji par godina unazad nije u upotrebi.

Meštani godinama traže način da se iz srca sela ukloni ruglo, jer je leglo zmija i korovskog rastinja, pa čak preti opasnost i po bezbednost građana a pre svega dece, jer je škola u neposrednoj blizini.

IL-osonica-rusevine2 Urušeni objekti zadruga, ruglo mesnih zajednica u Ivanjici (VIDEO)

U prethodnom periodu, zbog raznih previranja u ZZ „Ivanjica“, procesa restitucije, čestih smena rukovodstva i povremenih blokada računa, o ovim objektima niko nije vodio brigu. Prestali su da služe nameni zbog kojih su izgrađeni i ostavljeni da se urušavaju i propadaju.

Vršilac dužnosti direktora ZZ „Ivanjica“, Milan Đurašević nije hteo pred kameru ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da su u zadruzi svesni situacije, ali i činjenice da iz raznih neopravdanih i opravdanih razloga niko nije brinuo o nečemu što evidentno propada. Nije to samo slučaj sa objektima zadruge u Osonici. Pokušavali smo da to izdamo u zakup, niko nije hteo. Vremena su teška, zadruge su zamrle i propale, kroz restituciju je moralo biti vraćeno ili isplaćeno mnogo parcela i objekata. To je često dovodilo u blokadu naš bankovni račun, kaže Milan Đurašević.

Sa druge strane, on tvrdi da je još 2016. godine podneo ostavku ma mesto vršioca dužnosti direktora zadruge, međutim skupština zadrugara se još nije sastala kako bi verifikovala njegovu ostavku, pa se Đurašević još uvek u APR-u vodi kao odgovorno lice.

Dok nadležni ne preduzmu korake za rešenje decenijskog problema sa urušenim, devastiranim i napuštenim objektima, centar Osonice biće ružna slika  nemara i neodgovornosti pojedinaca.

You may also like...

1 Response

  1. Mestanin kaže:

    Pitaj te Milica Neskovica imali vajde od ZZ Jedinstvo iz Mederecja, gde jadnom lepinji iz Komadina skida od invalidske penzije polovinu da bi se namirio dok mu je komsija Miro Milicevic drzo radnju u Medzurecju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *