Sećanje na dan kada je Tito posetio Ivanjicu (VIDEO)

Radost i oduševljenje širili su se ulicama male varoši, kada je najslavniji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, došao u Ivanjicu. Povod za to bilo je puštanje satelitske stanice ”Jugoslavija” u funkciju. Praznično raspoloženje koje je vladalo tog 7.juna 1974. godine i danas pamte svi koji su prisustvovali.

IL-dolazak-tita Sećanje na dan kada je Tito posetio Ivanjicu (VIDEO)

Već u martu šuškalo se da će doživotni predsednik  Tito posetiti Ivanjicu, a u maju su došli ljudi iz protokola zaduženi za pripremu velikog dočeka.

U tom trenutku šef sale ivanjičkog odmarališta Ratinih vojnih invalida, Borko Nešović, nije ni slutio kakvu će čast imati. Naime, odmah se znalo da će u ovom objektu biti održan ručak, ali ono što je bio presedan jeste to da je za glavnog Titovog poslužitelja bio izabran neko ko nije iz protokola-upravo Borko.


To saznanje odmah mu je donelo tremu i strah u iščekivanju dana kada će poslužiti Tita, a i pripreme su bile temeljne. Po njegovim rečima, glavne stvari koje je trebalo da uradi bile su sanitarni pregled, ali i dolazak u Beograd da mu sašiju novo odelo po meri.

Ručku koji je organizovan u odmaralištu prisustvovalo je, pored Tita i njegove supruge Jovanke Broz, 58 najbližih saradnika, čitava republička i savezna vlada i nekoliko vojnih generala. Služili su ih konobari iz Ivanjice, ali i iz Užica i Beograda. Način na koji će posluživati goste vežbali su čak dva dana, a najveći strah im je bio da im nešto ne ispadne.

Tada tridesetogodišnjem Borku Nešoviću ostao je urezan svaki detalj njegovog prvog kontakta sa Titom.

  • „U početku sam imao tremu, ipak sam bio u službi jednog velikog čoveka, ali na kraju sam imao utisak kao da sam služio jednog normalnog, svakodnevnog čoveka.“ – priča Borko.

IL-borko-je-sluzio-tita Sećanje na dan kada je Tito posetio Ivanjicu (VIDEO)

Na adaptaciji apartmana u kojoj je Tito proveo sat vremena, toliko da se odmori, radilo se danonoćno dvadesetak dana, a Jovanka Broz je iskoristila jednu trokrevetnu sobu da promeni haljinu.

Borko Nešović je još dva puta bio u prilici da se sastane sa Brozom, a učinilo mu se da je i njegov lik ostao poznat doživotnom predsedniku.

You may also like...

1 Response

  1. slave kaže:

    borko bio i ostao uvek veliki gospodin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *