Katastar ponovo radi! – Službe za katastar nepokretnosti prekinule štrajk

Zaposleni radnici Službe za katastar nepokretnosti u Ivanjici, zajedno sa kolegama iz velike većine gradova u Srbiji, prekinuli su štrajk koji je trajao mesec ipo dana. Razlog za potpunu obustavu rada, kako tvrde u sindikalnoj organizaciji ovog republičkog preduzeća, bio je nezadovoljstvo mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, a smanjenjem primanja.

IL-katastar-ivanjica Katastar ponovo radi! - Službe za katastar nepokretnosti prekinule štrajk

Štrajk je prekinut posle razgovora sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i predstavnicima kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, saopštilo je to ministarstvo.

Na sastanku je, kako se navodi, „postignut dogovor i doneto kompromisno rešenje, prihvatljivo svim stranama u sporu, a u cilju umanjenja štetnih posledica štrajka po građane“.

IL-katastar-ivanjica-sindikat Katastar ponovo radi! - Službe za katastar nepokretnosti prekinule štrajk

  • „ Tražili smo da se primanja zaposlenih iz oktobra meseca 2015. godine uvećaju za prethodno uvećanje od 5%, da se najavljeno povećanje od 7% primeni od 1. januara ove godine, u skladu sa odlukama Vlade Srbije, kao i uvećanje po osnovu minulog rada za isti period“, kaže za Info LIGU Miodrag Petrović, predsednik sindikata zaposlenih u Ivanjici i član štrajkačkog odbora na nivou Srbije.

Prema Petrovićevim rečima, predloženim sporazumom predviđeno je da se na ime neisplaćenih sredstava po osnovu povećanja ukupnih plata u 2018. godini od 5%, iznos od prosečnih 25.000 dinara po zaposlenom isplati najkasnije u roku od godinu dana.

IL-katastar-ivanjica-dokumenta Katastar ponovo radi! - Službe za katastar nepokretnosti prekinule štrajk

Sindikati od Vlade Srbije i Ministarstva finansija takođe su tražili da se obezbede sredstva u državnom budžetu za nesmetano funkcionisanje geodsetskog zavoda, ali i utvrđivanje odgovornosti predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zbog nepostupanja u pravcu iznalaženja sistemskog rešenja za sve zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu.

U dosadašnjim obustavama rada, kojih je bilo prethodnih godina, poštovan je minimum procesa rada. Međutim, u ovom štrajku, direktor Republičlog geodetskog zavoda je isključio DMS (centralni sistem), pa je pristup centralnoj bazi podataka od strane zaposlenih bio onemogućen. Time su prema njegovoj tvrdnji sprečene zloupotrebe, koje su zabeležene u ranijim štrajkovima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *