Sila prvi do Časnog krsta – motiv će vas potpuno raznežiti

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije organizovana su tradicionalna plivanja za Časni krst.

IL-bogojavljanje-arilje-2 Sila prvi do Časnog krsta - motiv će vas potpuno raznežiti

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj  godina života Isusa Hrista.

IL-bogojavljanje-arilje-3 Sila prvi do Časnog krsta - motiv će vas potpuno raznežiti

U Arilju je danas  za  Časni krst plivalo četrdeset sedam takmičara. Prvi do krsta u hladnom Rzavu je doplivao dvadesetčetvorogodišnji Stefan Luković  Sila iz Arilja. On je imao  poseban mtiv da nadmaši sve i ostvari pobedu.

IL-bogojavljanje-arilje-1 Sila prvi do Časnog krsta - motiv će vas potpuno raznežiti

  • Danas krstim sina Andreja i želeo sam iz sveg srca da osvojim krst za njega. –kaže Stefan koji pliva od 2011. godine. Tri puta je krst bio u njegovim rukama, nakon čega je napravio pauzu, a ove godine se, zbog posebnog razloga, vratio.

Za Časni krst u Arilju plivala je i jedna dama, Lazarela Milošević a među učesnicima bila su i dva Ivanjičana, Veljko Vasilijević i Nenad Ćeriman.

IL-bogojavljanje-arilje-4 Sila prvi do Časnog krsta - motiv će vas potpuno raznežiti

  • Nije bilo hladno, temperature Rzava je možda oko dva stepena. Nadam se da ćemo sledeće godine moći da plivamo u Ivanjici u našoj Moravici.-rekao je Veljko.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *