One ćute – Koliko žena trpi nasilje u Ivanjici?

Tokom 2017. godine u Ivanjici je prijavljeno 157 slučajeva nasilja nad ženama od strane partnera ili člana porodice, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Nezvanično, gotovo svakodnevno žene u Ivanjici trpe neki oblik nasilja.

IL-nasiljeuporodici One ćute - Koliko žena trpi nasilje u Ivanjici?

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu juna 2017. godine, i predvidja mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom, ili da mu bude zabranjen prilazak žrtvi.

  • „Od 1.juna 2017. godine, kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici do 30. septembra 2018. godine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Ivanjici izrekli su ukupno 115 hitnih mera u slučajevima u kojima su žene prijavile porodično nasilje. Izrečeno je 59 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 56 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana“ navodi se u saopštenju policijske uprave u Čačku.

Iako delovanje po novom zakonu ostavlja dovoljno prostora žrtvi da se ohrabri, mnoge žene i dalje odustaju od krivične prijave,što ukazuje na to da od slova na papiru treba mnogo više ukoliko zaista kao društvo hoćemo da pomognemo ženama da se izvuku iz kandži nasilnika. Tokom 2017. godine na području Policijske stanice Ivanjica evidentirana su 42 krivična dela nasilje u porodici u kojiima su žrtve bile žene, a tokom prvih devet meseci 2018. godine evidentirano 17 krivičnih dela, iz čega se može zaključiti da žrtve i dalje ne osećaju dovoljnu sigurnost kako bi ušle u spor, niti dovoljnu pomoć u vidu sigurnih kuća, jer je najbliže prihvatilište za žene koje su doživele nasilje čak 130 kilometara od Ivanjice.

  • „Mnoge žene se plaše, ćute, trpe nasilje i ne prijavljuju ga. Obeshrabrene su i nemaju poverenja u institucije. Mera udaljavanja nasilnika iz stana, čini mi se, efektna je samo u slučajevima „blažeg“ nasilja, jer zadržavanje od 48 sati neće sprečiti nasilnika da čim dodje kući ženi vrati duplo.“– istakla je sagovornica koja je trpela nasilje i želela da ostane anonimna.
  • „Ja sam sigurno jedna od retkih koja je smogla snage da se izvučem iz, nekada mi se činilo, beznadežne situacije. Godinama sam drhtala, čekajući da dodje kući i strahujući da li će me dići iz kreveta, razbijati po kući i praviti traume meni i deci. Smogla sam snage da ga ostavim najviše uz podršku porodice i prijatelja. Većina zlostavljanih žena ostaje u lošem braku zbog dece, ekonomske situacije, sramote..  Ali ništa od toga nije vredno da žena trpi udarce.“

Iz policijske uprave Čačak ističu da policijski službenici postupaju po svim prijavama tako što odmah izlaze na mesto događaja sa ciljem da prekinu nasilje, razdvoje žrtvu od učinioca i obezbede joj pružanje lekarske pomoću ukoliko je potrebno.

  • „Setrifikovani policijski službenik može izreći jednu ili obe hitne mere, koja traje 48 časova, dok je tužilaštvo u obavezi da podnese predlog o produženju hitne mere u roku od 24 časa Osnovnom sudu. Osnovni sud u roku od 24 sata donosi odluku o produženju hitnih mera koje može produžiti još 30 dana.“ navode u saopšenju PU Čačak.

U slučaju da učinilac prekrši izrečene hitne mere, po zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izriče mu se kazna zatvora do 60 dana za kršenje izrečene ili produžene hitne mere.

Kako bi žene mogle da žive bez uznemiranja i svakog drugog oblika nasilja, zakon ipak nije dovoljan, potrebno je zajedničko delovanje pojedinaca i čitavog društva.

You may also like...

2 Responses

  1. Iskren kaže:

    Od 9h izjutra pocinju da se pune kafici udatih (koje trpe nasilje), gledaju koga da upecajui uzgred kukaju na muzeve(koji u tom trenutku crnce negde na terenu ili strugari) te fore o nasilju nad zenama padaju u vodu, muskarac ne sme da povisi ton na zenu, na decu, na gej populaciju, na drugu naciju, samo moze da radi kao konj i cuti i da snosi odgovornost za sve. BRAVO!!!!!!

  2. bata Rale kaže:

    A KOLIKO JE LJUDI PRETRPELO NASILJE OD SUPRUGE I CLANOVA PORODICE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *