Mahmutović: Obećanja data malinarima ispunjena!

Na sastanak sa predstavnicima proizvođača malina zapadne Srbije, danas u Užicu, nije došao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako je ranije najavljeno, već državni sekretari ovog ministarstva Senad Mahmutović i Bogdan Igić. Nakon razgovora sa udruženjima, Mahmutović je izjavio da su sva obećanja data malinarima od strane Ministarstva poljoprivrede ispunjena.

IL-malinari-sastanak-uzice Mahmutović: Obećanja data malinarima ispunjena!

“O ceni nikad nismo pregovarali, jer to nije u našoj nadležnosti. Država ne može da određuje cenu jer nema to pravo, ni ovlašćenja, pa se na tu temu nije dogovaralo ni na jednom sastanku, niti bilo šta obećavalo. Pričali smo samo o tendencijama i kretanju cene na svetskom tržištu. Mi sa malinarima ne možemo razgovarati ni o njihovom odnosu sa hladnjačarima, njihovim dugovanjima, jer to je posao za MUP i tužilaštvo“, naglasio je Mahmutović.

Malinari međutim kažu da su na sastanak došli baš zbog svih ovih tema o kojima je govorio državni sekretar.

IL-malinari-sastanak-uzice2 Mahmutović: Obećanja data malinarima ispunjena!

„Mi smo po ko zna koji put izneli naše probleme. Šef kabineta ministra Nedimovića, Marko Šaranović je rekao da će do petka pokušati da stupi u kontakt sa kabinetima premijerke i ministra trgovine. Nama je ključni problem Ministarstvo trgovine, koje ne radi svoj deo posla kako treba. Hoćemo da znamo izvozne cene maline, podatke o uvozu i reeksportu i tako dalje”, kaže za Info LIGU Milijan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice.

Na sastanku se razgovaralo i o neisplaćenim subvencijama od strane resornog ministarstva, dugovanjima hladnjačara prema proizvođačima i drugim temama vezanim za proizvodnju i plasman ovog voća.

„Tržište maline u našoj zemlji je zatvoreno i to je činjenica. U ovom sektoru proizvodnje nema slobodnog formiranja cena na osnovu ponude i tražnje. Neko to vrlo svesno koriguje. Čekamo petak, da vidimo kakav će biti odgovor. Nakon toga zasedaće upravni odbori udruženja i odlučićemo šta dalje”, kaže Lazić.

IL-malinari-sastanak-uzice3 Mahmutović: Obećanja data malinarima ispunjena!

Lazić u razgovoru za Info LIGU kaže i da su od ministra Nedimovića zatražili da ih, kako kaže, ne blati u javnosti izjavama da su ogranak opozicije, jer to nije tačno.

„Mi se samo borimo za naša prava, da preživimo na svojoj očevini. Uopšte nas ne zanima ni ko je premijer, ni ministar, zanima nas samo koliku imamo zaradu po jedinici svoga proizvoda i nećemo da nas niko pljačka. Tražimo zaštitu od strane države i na to imamo potpuno pravo”, zaključuje Lazić.

You may also like...

1 Response

  1. ana kaže:

    a sta je to ispunjeno od obecanog?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *