Akademija i izložba fotografija – Stogodišnjica Velikog rata (VIDEO)

IL-akademija-1-sv-rat-dk Akademija i izložba fotografija - Stogodišnjica Velikog rata (VIDEO)

Pred gotovo punom Plavom salom ivanjičkog Doma kulture, sinoć je održana Svečana Akademija povodom 100 godina pobede u Velikom ratu. O užasnom stradanju i patnji naroda, ali i epopeji srpske vojničke pobede koja je zadivila svet govorili su Veselin Đuretić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor Svetislav LJ. Marković, Tomislav Parezanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918 „Dušan Purić“ i Milan Krunić, direktor tamošnjeg Doma kulture. Prisutnima se najpre obratio predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Tokom akedemije čuo se podatak da je u Velikom ratu Ivanjica dala oko 2.500 žrtava, te da je za zasluge, vojničku hrabrost i herojstvo njih 29 ponelo orden Karađorđeve zvezde. Mnogi borci se nisu vratili kućama. Svoje kosti ostavili su na Ceru, Mačkovom kamenu, Rudniku, u albanskim gudurama, na Dobrom polju, Kajmakčalanu i Kumanovu.

Veselin Đuretić, dopisni član SANU, tokom svog izlaganja je govorio o nedostatku nacionalne ideje vodilje kroz čitav period od Karađorđeve revolucije, pa praktično do današnjih dana. Greške i propusti nacionalne politike, po njegovom mišljenju, srpski nacionalni korpus platio je sa više stotina hiljada žrtava.

IL-akademija-1-sv-rat-dk-izlozba Akademija i izložba fotografija - Stogodišnjica Velikog rata (VIDEO)

Nakon završetka Svečane Akademije, u Galeriji Doma kulture otvorena je izložba fotografija iz Prvog svetskog rata, koje ivanjička publika do sada nije bila u prilici da vidi. Kuriozitet je svakako fotografija Draže Mihailovića sa Solunskog fronta. Postavka je poklon Udruženja „Srpska stvar“ iz Beograda.

Izložba fotografija biće otvorena do 24. decembra a zatim se seli u Čačak, Jagodinu i Novi Sad.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *