Prvi sneg – Udar na kućni budžet (VIDEO)

Prvi sneg je pored zimske radosti, doneo i prve probleme. Veliki udar na kućni budzet i ove godine donosi priprema vozila za zimske uslove.

IL-gume-sneg Prvi sneg - Udar na kućni budžet (VIDEO)

Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja zimske gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila, i to ako na putu ima snega, leda i susnežice. Nesavesni vozači bi zbog tog propusta mogli da plate kaznu i do 800.000 dinara. Naime, za korišćenje letnjih umesto zimskih guma na putu prekrivenom snegom, ledom ili poledicom, kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica, a za preduzetnike ta kazna iznosi između 30.000 i 200.000 dinara.

U slučaju da dođe do nezgode, izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još i veće. Tako u slučaju nezgode u kojoj nema povređenih i došlo je do manje materijalne štete, vozač koji je kriv moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odsluži kaznu od 45 dana zatvora.

Iz policijske uprave apeluju na sigurnost, i na to da su zimske gume neophodne na niskim temperaturama, pošto letnje gume gube svoja svojstva ispod sedmog podeoka, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Iako je za pripremu vozila za zimske uslove vožnje bilo potrebno izdvojiti veću sumu novca, većinu naših sugrađana sneg nije iznenadio.

You may also like...

1 Response

  1. Golija kaže:

    Ma šta reče neće Kažnjavati vozače ako nema snega na putu ma stvarno bre’

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *