Dobra vest – Ivanjica ima više zaposlenih nego penzionera

Prema najsvežijim podacima sa kraja septembra ove godine, Ivanjica ima 8.054 penzionera. Pravo na materijalnu naknadu za radni vek ostvarili su po raznim osnovama. Najviše ih je iz kategorije zaposlenih, 5.500. Među poljoprivrednicima je 2.107 penzionera, iz kategorije samostalnih delatnosti njih 440, dok je vojnih penzionera samo 7. Ove podatke nam je saopštila direktorka Filijale PIO Fonda u Čačku, Svetlana Ratković.

IL-penzioneri-zaposleni-ivanjica Dobra vest – Ivanjica ima više zaposlenih nego penzionera

Njihova novčana primanja su različita, a najniže penzije imaju poljoprivrednici. Sa povećanjem od 5 odsto, koliko su dobili za oktobar, iznos čeka je bio 11.863 dinara, odnosno 100 evra.

Sa druge strane, na teritoriji opštine Ivanjica, zaključno sa 31. avgustom ove godine zaposleno je 10.105 lica. Od ukupnog broja 7.616 je iz kategorije zaposlenih, iz samostalnih delatnosti 1.729, a iz poljoprivredne delatnosti njih 760.

Podsetimo, prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, prosečna neto plata koju su Ivanjičani primili u avgustu iznosila je 37.471 dinara, a bruto, sa svim doprinosima 51.327 dinara. To znači da je svaki zaposleni preko poslodavca ili lično u Fond PIO sa drugim malim izdvajanjima uplatio po 13.856 dinara.

Ovaj iznos nije dovoljan da namiri različite sume na čekovima penzionera, pa se nedostatak obezbeđuje iz ukupnih sredstava Fonda, ali je svakako dobra vest da u Ivanjici još uvek ima više zaposlenih nego penzionera. Na nivou cele zemlje, slika je međutim dosta sumornija.

Srbija će do 2021. godine imati više penzionera nego zaposlenih, pokazuju alarmantni podaci PIO fonda i demografa. Odnos između ove dve kategorije dramatično se menja u korist penzionera još od početka 21. veka, a razlog je činjenica da se u našoj zemlji rađa sve manje dece, a sve više mladih odlazi u inostranstvo. Istovremeno, trenutno na red za penzionisanje dolazi “bejbi bum” generacija, rođena posle Drugog svetskog rata, kada je natalitet bio u velikom porastu.

Stručnjaci upozoravaju da, pored demografskih, ovaj trend pravi i konkretne ekonomske probleme, jer već za tri godine zaposleni neće moći da izdržavaju penzionere koji će biti u većini.

You may also like...

2 Responses

  1. Cacanin kaže:

    Mozda bi statisticarima bilo pametnije da se pozabave stopom mortaliteta na teritoriji opstine Ivanjice. Tu bi dosli do podataka zasto nema vise penzionera, posto mali broj pozivi da doceka penziju. Dovoljno bi bilo samo da se pogledaju podaci o broju bolesnika u cacanskoj bilnici, da ne uzimamo u obzir Uzice, Kragujevac i Beograd. Verujte da necete naci sobu u cacanskoj bolnici u kojoj ne lezi neko sa teritorije opstine Ivanjice. To nikoga ne zabrinjava i niko se ne pita zasto je to tako. Napominjem da na teritoriji Ivanjice zivi oko 12.000 stanovnika, a u Moravickom okrugu preko 200.000 .

  2. Dejan kaže:

    Zanimljiv podatak. Ipak, imam osnova da sumnjam u istinitost navedenog. Statistiku, znate, mogu i da modifikuju po potrebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *