Neprokresane trase uzrok čestih nestanaka stuje

IL-prokres-struja Neprokresane trase uzrok čestih nestanaka stuje

Zbog više pojava uplitanja žica niskonaponske strujne mreže u krošnje drveća i neredovnog prokresa trasa ispod elektroenergetskih vodova, na području brdskoplaninskih sela ivanjičke opštine, potrošači često ostaju bez struje. Sa prvom pojavom jačeg vetra ili kiše, jedna ili dve faze ispadaju iz napona, a neretko nestaje struje u čitavim zaseocima.

Novinari redakcije Info LIGA najdrastičnije primere zabeležili su u Osonici i Bratljevu, mada ih ima širom opštine. U ovim selima često dolazi do nestanaka struje koji traju po više sati, a još čećšće nemaju po jednu ili dve faze. Meštani su ogorčeni kako kažu, nepodnošljivim ponašanjem nadležnih iz EPS-a u Ivanjici. Više puta su se usmeno i pismeno obraćali sa molbom da se linije prokrešu i tako normalizuje snabdevanje.

IL-prokres-struja3 Neprokresane trase uzrok čestih nestanaka stuje

  • „Neverovatno je koliko ih je briga za naše probleme. Svaki kilovat uredno naplate, sa kamatom ako kasnite, a pogledajte kako se ponašaju. Samo u zaseoku Boškovići granje od rastinja godinama pravi probleme, pa mi često ostajemo bez jedne ili dve faze, ili uopšte nemamo struje po nekoliko sati tokom dana ili noći. Drveće koje raste duž niskonaponske trase godinama niko ne potkresuje, pa su grane odavno prerasle i visinu samih žica. Jači vetar onda čini svoje, žice dodiruju grane, prave se kratki spojevi i osigurači celu liniju izbacuju iz napajanja. Ima i nakrivljenih bandera koje mogu da padnu svakog časa, što bi izazvalo čupanje instalacija ili lančanu reakciju“, kaže za portal Info LIGA Kristivoje Bošković iz Osonice.

Boškovićeva porodica u posedu ima desetak mlečnih krava, pa nestanci struje onemogućavaju redovnu mužu. Dešavalo se kaže i da s vremena na vreme crkne po neki aparat. Štetu tvrdi, niko nikada ne nadoknađuje.

Čekajući pomoć koja ne dolazi, ljudi u ovom zaseoku su počeli sami da se organizuju i prokresuju niskonaponske trase, rizikujući živote, jer grane seku motornim testerama i sekirama, pod naponom struje.

  • „Potpuno smo svesni činjenice da kršimo zakon ali i ugrožavamo sopstvene živote. Međutim, šta da radimo. Žice su često labave, nezategnute, distribucija nas stalno zamajava praznim obećanjima, na terenu nikoga nema, pa smo stvar morali uzeti u svoje ruke. Prokresali smo veći deo trasa u Boškovićima i sad je stanje podnošljivije. Ima još teško pristupačnih deonica, pa ćemo i to srediti u narednim danima, ako se niko od nadležnih ne pojavi“, kaže meštanin koji je želeo da ostane anoniman.

Slična situacija je i u Bratljevu. Stanovnici ovog sela su još u avgustu 2016. godine poslali EPS snabdevanju, radnoj jedinici u Ivanjici dopis u kome se navode česti nestanci struje u pojedinicm zaseocima ali i ostalim podgolijskim selima, i traži normalizacija snabdevanja

  • „Nameće se pitanje, ako sada u letnjem periodu ima prekida u napajanju električnom energijom, šta nas stanovnike ruralnih seoskih područja očekuje u zimskim mesecima. Molimo vas da normalizujete i omogućite stabilno napajanje domaćinstava u seoskim područjima“, navodi se u dopisu meštana sela Rovine.

Odgovor na prigovor i molbu za rešenje problema, nikada nisu dobili.

IL-prokres-struja2 Neprokresane trase uzrok čestih nestanaka stuje

Podsetimo, nesmetano snabdevanje strujom, koje podrazumeva i redovno godišnje prokresivanje trasa je u isključivoj nadležnosti i obavezi vlasnika niskonaponske mreže u Srbiji, a to je EPS.

U lokalnoj Elektrodistribuciji kažu da su svesni problema koji postoje, ali da nemaju ni dovoljno vremena a ni ljudstva da sve linije prokrešu na vreme. Zvanične informacije, kažu, ne mogu da daju jer im to nije dozvoljeno, pa se za odgovore na pitanja novinari upućuju na službu u Kraljevu.

Čekanje na odgovor ovakvim putem, često ume da potraje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *