Sunce i toplo vreme u novembru – Možda prija, a da li je zdravo?

Iako nas sunce i toplo vreme ovih dana mame da što više vremena provodimo napolju, mnogima ove natprosečne temperature u novembru uopšte ne prijaju.

IL-jesen-park-ivanjica1 Sunce i toplo vreme u novembru - Možda prija, a da li je zdravo?

Velike temperaturne razlike, kao i promene u pritisku dosta utiču na opšte stanje ljudi svih starosnih grupa koji se žale na malaksalost, pospanost, tromost, promene raspoloženja i razdražljivost.

IL-dom-zdravlja-cekaonica Sunce i toplo vreme u novembru - Možda prija, a da li je zdravo?

Ovakav period pogodan je i za povećanje broja virusnih infekcija, na sreću, u ivanjičkom Domu zdravlja nema gužvi zbog respiratornih bolesti.

  • IL-Vesna-Nedeljkovic-dzi Sunce i toplo vreme u novembru - Možda prija, a da li je zdravo?Svaka nagla promena temperature teška je za organizam. Pacijenti se uglavnom javljaju sa glavoboljama i neregulisanim pritiskom, što može da se poveže sa velikim oscilacijama u temperaturi tokom dana. Ipak, što se tiče samih virusa, nismo zabeležili povećan broj infekcija ovih dana, javlja se malo veći broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, što je uobičajeno za ovo doba godine. Od meteoroloških promena ono što nepovoljno utiče na asmatičare i pacijente koji se leče od hronične opstruktivne bolesti pluća jeste vlažnost vazduha, koja ovih dana veoma oscilira i dovodi do opstukcija. Ipak hronični bolesnici su uvek oprezni i jedini savet jeste redovno korišćenje terapije.“- kaže dr Vesna Nedeljković, specijalista opšte medicine u ivanjičkom Domu zdravlja.

Takođe, iz Doma zdravlja u Ivanjici poručuju kako su sve dopremljene vakcine protiv gripa potrošene, odziv je bio veliki, a najredovnije se vakcinišu stariji pacijenti od 60 do 65 godina starosti.

IL-jesen-park-ivanjica Sunce i toplo vreme u novembru - Možda prija, a da li je zdravo?

Ako niste od onih koji se zbog Miholjskog leta osećaju „čudno“, uživajte u ovom prolećnom vremenu još malo, jer meteorolozi već za sredinu novembra najavljuju sneg.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *