Dve Ivanjičanke među najuspešnijim poslovnim ženama Srbije

Pošta Srbije proglasila je pobednice prvog nacionalnog konkursa “100 uspešnih poslovnih žena”, pod sloganom “Najbolje tek dolazi”, kojom se pridružila inicijativi i planovima vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu i unapredjenju položaja žena na tržištu rada.

Među ovim uspešnim ženama našle su se i dve Ivanjičanke, Marina Ocokoljić  i Zorica Jovićević sa dva prepoznatljiva brenda Umami Testenine i Vez majke Hrabrost.

-Neizmerna je sreća kada jedan mali biznis prepoznaju i podrže tako velike institucije. Ponosna sam na sve postignuto u protekle četiri godine jer me je svaki mali korak doveo do Palate Srbije.-rekla je Marina Ocokoljić.

-Želja Pošte Srbije da sa ovim projektom osnaživanja ženskog preduzetništva pruži mogućnost da imaju efikasnije poslovanje, da mogu da u teškim vremenima promovišu svoje usluge i proizvode.- kazao je v.d. forektora Pošte Srbije Zoran Djordjević na svečanosti u Palati Srbija.

IL-Djordjevic-Ocokoljic-Jovicevic Dve Ivanjičanke među najuspešnijim poslovnim ženama Srbije

On je istakao da će odabrane preduzetnice dobiti podršku od Pošte Srbije u svakom segmentu kada su u pitanju reklama, brošure i promovisanje.

Dogovoreno je, kako je naveo, i da svih stotinu odabranih žena dobije mogućnost sklapanja ugovora sa poštom, po najpovoljnijim uslovima, kojim bi na neko vreme imale pogodnosti pri plasmanu svoje robu i usluga u inostranstvo.

Djordjević je istakao da je važno da se žene podrže u poslovanju, kako bi bile samostalne i ekonomski nezavisne, a očekije da se projekat nastavi i narednih godina.

Pošta Srbije je konkurs “100 uspešnih poslovnih žena” namenila ženama preduzetnicama, osnivačima i zakonskim zastupnicama malih preduzeća sa teritorije čitave zemlje, sa ciljem da pomogne osnaživanje i promociju ženskog preduzetništva kroz afirmaciju biznisa čije su vlasnice žene, kao i njihovu veću konkurentnost i pozicioniranje na nacinalnom tržištu roba i usluga.

IL-Matic-Ocokoljic-Jovicevic Dve Ivanjičanke među najuspešnijim poslovnim ženama Srbije

Za 100 kandidatkinja, čije su prijave najbolje ocenjene, Pošta će obezbediti nacionalnu vidljivost njihovog poslovanja kroz besplatan oglasni prostor u više od 1.500 pošta širom Srbije u vidu predstavljanja u brošuri koja će biti dostupna bez naknade korisnicima poštanskih usluga, kao i u onlajn brošuri, na monitorima u poštama i na korporativnom sajtu i zvaničnim profilima Pošte na Instagramu, Fejsbuku i Linkedinu.

Konkurs je trajao od 8. marta do 8. aprila, a kriterijumi za ocenjivanje su pored ostalog bili nagrade u oblasti poslovanja ili stvaralaštva, društveno-odgovorne aktivnosti i uspešnost prezentovanih poslovnih aktivnosti ili poslovne ideje.

Komisiji, kojom je predsedavala ministarka trgovine, usluga i telekomunikacija Tatjanom Matić, a u kojoj su bile predstavnica Inteze Sanpaolo Draginja Djurić i predsednica Izvršnog odbora Dunav osiguranja Ivana Soković, stiglo je više stotina prijava iz cele zemlje.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjena Matić navela je da podaci o ženama u biznisu u Srbiji nisu ohrabrujući, zbog čega je akcija, kako je navela, poput ove koju je organizovala Pošta Srbije, značajna jer utiče na javnost, ali i podržava i ohrabruje žene.

-Žene predstavljanju veliku snagu i pokretačku moć privrede u svetu, a posebno u Srbiji, imajući u vidu da žene kod nas predstavljaju većinu stanovništva, sa više od 51 odsto ukupne populacije.- rekla je ona.

slika-naslovna Dve Ivanjičanke među najuspešnijim poslovnim ženama Srbije

Dodala je da je za vladu Srbije važno da u ekonomiji sve veću ulogu preuzmu žene.

-Nažalost, trenutno nije tako, jer je stopa zaposlenosti žena u Srbiji manja od stope zaposlenosti muškaraca, u ovom trenutku za čak 14,7 odsto.- rekala je Matić.

Dodala je da to predstavlja veliki ekonomski problem za državu.

-Samozaposlenost žena u Srbiji je dvostruko manja nego kod muškaraca, a medju osnovačima preduzeća samo je 31 odsto žena.-kazala je ministarka.

Matić je dodala da je u Srbiji učešće žena u populaciji sa završenim fakultetom je 59 odsto, što prema njenim rečima govori da žene čine većinu visokoobrazovanog kadra, ali da mesta koja kasnije zauzimaju na visokim pozicijama na menadžerskim funkcijama to ne odražavaju.

Na konkursu je izabrano 100 jednako uspešnih žena i njihovih ideja, a na svečanosti je u ime svih priznanje simbolično primilo 10 žena iz različitih krajeva Srbije.

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *