Malinari Zlatiborskog okruga i Ivanjice ne isključuju nove proteste

Upravni odbori udruženja malinara „Limska dolina“ – Prijepolje, „Limska dolina vilamet“ – Priboj, „Podgolijski zdravi plodovi“ – Ivanjica, „Mačva“ iz Šapca i Udruženje poljoprivrednih proizvođača – Užice, prema još uvek nezvaničnim najavama, doneće odluke o protestu proizvođača ovog voća, ukoliko ih do petka 19. oktobra, na razgovor ne prime ministri poljoprivrede i trgovine Branislav Nedimović i Rasim Ljajić, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić.

IL-protest-malinara-ivanjic Malinari Zlatiborskog okruga i Ivanjice ne isključuju nove proteste

Ovih pet udruženja koja okupljaju preko 3.500 proizvođača su još pre mesec dana uputili zvaničan dopis nadležnima da ih prime, zbog kako su naveli, špekulacija da će zvanična otkupna cena maline za ovu godinu biti između 95 i 100 dinara.

 

  • IL-protest-malinara-arilje-2017-sladjana-stankovic Malinari Zlatiborskog okruga i Ivanjice ne isključuju nove proteste“Satanak smo zatražili da nam se objasni šta se desilo sa obećanjima koja su nam dali u Ministarstvu poljoprivrede tokom letošnjeg protesta. Da podsetim, baš zbog tih obećanja smo protest u Prijepolju i prekinuli. Bilo je više sastanaka u ovom ministarstvu, ali većina upravnih odbora udruženja smatra da oni sami ne mogu rešiti nagomilane probleme u malinarstvu. Više od godinu dana čekamo sastanak sa ministrom LJajićem koji nas uporno izbegava“, kaže u razgovoru za InfoLIGU, Slađana Stanković predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Prema njenim rečima, malinari žele znati izvozne cene ovogodišnjeg roda, kakva je ponuda i tražnja na svetskom tržištu, ali i šta je sudbina daljeg gajenja maline  ako je ministarstvo trgovine potvrdilo da je za proizvodnju kilograma crvenog zlata potrebno izdvojiti 1,16 evra odnosno 135 dinara, a da se ono ove godine otkupljivalo po ceni od 90 do 100 dinara, odnosno za samo 85 centi.

IL-protest-malinari-prijepolje1 Malinari Zlatiborskog okruga i Ivanjice ne isključuju nove proteste

  • „Ministar Ljajić mora izaći u javnost i proizvođačima objasniti ima li srpska malina budućnost, da li se ona traži na tržištu i zašto posle toliko decenija više nije konkurentna, ali i da nas posavetuje trebamo li je i dalje gajiti ili ne“, kaže Stankovićeva.

Ukoliko do traženog sastanka ne dođe, upravni odbori udruženja će kako saznajemo, održati sastanke na kojima će biti donete odluke o daljim potezima.

  • „Mi nismo huligani, već pošteni proizvođači koji žive od svoga rada. Blokada saobraćajnica je nažalost poslednji vid naše borbe da na sebe skrenemo pažnju šire javnosti. Podsetiću samo da je u Prijepolju bilo dogovoreno da akontna otkupna cena maline bude između 125 i 130 dinara, sa tendencijom rasta na minimalnih 150 dinara. Izigrani smo, taj novac nikome nije isplaćen“, rekla je Slađana Stanković.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *