Počela gradnja nove MHE „Moravica“

Građevinske mašine preduzeća „Hidro-Tan iz Beograda započele su ovih dana radove na izgradnji nove minihidrocentrale na reci Moravici u Ivanjici. U prvoj fazi radi se na zemljanim iskopima i pristupu gradilištu preko reke. Minielektrana biće izgrađena u sklopu starog kompleksa centrale izgrađene davne 1911. godine, koja i danas proizvodi struju iako je pretvorena u muzej.

IL-MHE-moravica1 Počela gradnja nove MHE „Moravica“

Investitor je JP „Elektroprivreda Srbije“, a novčana sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Minihidroelektrana će će imati instalisanu snagu od 670 kW, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi 2,23 miliona kilovat časova struje, čime će značajno biti povećan  proizvodni kapacitet i iskorišćenost reke Moravice za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Građevinski i građevinsko-zanatski radovi koštaće 470.000 evra, dok će u opremu biti uloženo oko 920.000 evra. Ugradnja nove opreme poverena je preduzećima “Elnos“, „Hidro-Tan i „Pupin“ iz Beograda i „Kesler“ (Kössler) iz Austrije.

IL-MHE-moravica2 Počela gradnja nove MHE „Moravica“

Podsetimo, u okviru ove investicije je i rušenje kosog betonskog mosta ispred rekonstruisane brane, obavljenog pre dvadesetak dana, čime je ispoštovan deo mera tehničke zaštite koje je naložio Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, ali i zahtev velikog broja Ivanjičana koji su smatrali da je ovaj most –servisna staza ugrozio simbol varoši koji se nalazi u gradskom parku.

Betonski zubi koji se nalaze u samom slapištu brane neće biti uklonjeni, jer kako nam je potvrđeno u „EPS“-u, njihovim rušenjem bi se ugrozila sama statička stabilnost čitave brane. Iz vrha ovog javnog preduzeća nam je takođe rečeno da još uvek nije izabran završni materijal za obradu betonskih delova konstrukcije, kako bi se ona uklopila u prirodni ambijent u kome se nalazi.

Inače, radovi na uklanjanju servisne staze i završnoj obradi bezonskih površina finansiraju se iz budžeta „Elektroprivrede Srbije“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *