Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

Proces vraćanja oduzete imovine Ivanjičanima po raznim osnovama iz perioda komunističke vladavine u Srbiji, ide prilično sporo. Taj utisak je posebno upečatljiv kada je u pitanju vraćanje hiljada hektara oduzetih šuma širom ove opštine.

IL-osonicani-suma Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

Svetao primer događa se poslednjih meseci, jer je iz opštinskih fioka izronio predmet star više od 26 godina. Te daleke 1992., jedanaest stanovnika sela Osonica podnelo je zahtev za vraćanje oko 100 hektara šume i pašnjaka, koji su im prema njihovoj tvrdnji bespravno oteti. Zahteve su tada potpisali Boškovići, Lukovići, Gavrilovići, Rozgići i Dukanci, tražeći od opštine Ivanjica da im se vrati predmetno zemljište, po zakonima koji su doneti od strane Miloševićevih vlasti devedesetih godina prošlog veka. Taj zahtev je međutim, završio među prašnjavim zaboravljenim predmetima i tamo mirovao više od dve i po decenije.

IL-osonicani-suma3 Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

  • „Kompleks zvani „Žilište“ u kom je gotovo 180 hektara šuma, livada i pašnjaka otela nam je država. Veoma je ovde važno reći da ne postoji pravosnažni dokument kojim je to učinjeno, već je čitavo zemljište samo administrativnim rešenjem iz 1969. godine postalo državna imovina, kojom danas takođe bespravno upravljaju „Srbijašume“. Decenije smo proveli dokazujući da je to naše još i pre 1934. godine. I da ne postoji nikakav osnov da nam to bude uzeto. Svi smo ovde imali kolibe, preko leta smo ovde živeli i čuvali stoku. Sekli smo doznačavana stabla decenijama unazad. Sve je bilo naše. Prošli smo i proces restitucije, ali nije bilo vajde“, kaže za InfoLIGU Branko Bošković koji sa bratom iz ovog kompleksa potražuje sedam hektara.

Čitav kompleks, vlasništvo 18 porodica ovog sela, rešenjem ondašnjeg Republičkog sekretarijata za finansije SR Srbije, pretvoreno je u društvenu imovinu, a na osnovu Zakona o proglašenju opštenarodnom imovinom seoskih utrina, pašnjaka i šuma, iako se opština Ivanjica u svom rešenju donetom 1968. godine izjasnila da se na predmetnu imovinu ne može primeniti navedeni zakon.

IL-osonicani-suma4 Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

Desetak godina nakon podnošenja zahteva za vraćanje oduzete imovine, suvlasnici su od ivanjičke opštine dodatno tražili da ih zaštiti izdavanjem privremene mere kojom bi se sprečila seča šume od strane Srbijašuma, do okončanja postupka. Mera je doneta, na nju se žalilo JP „Srbijašume“, ali im je nadležno ministarstvo žalbu odbacilo, pa je on formalno pravno još uvek na snazi.

I pored toga radnici Srbijašuma vrše seču ne poštujući očito zakone i propise ove zemlje. Meštani Osonice su ogorčeni, ali se nadaju da će nepravda uskoro jednom i za svagda biti ispravljena. Podneli su i krivičnu prijavu javnom tužiocu pre više od dva meseca, ali zvaničan odgovor još nisu dobili.

IL-osonicani-suma5 Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

Juče su ovaj šumski kompleks obišli službenici Odeljenja za imovinsko pravne poslove opštine Ivanjica, geometar i naslednici vlasnika oduzetog zemljišta. Cilj je bio da se na licu mesta utvrdi činjenično stanje, kolibna mesta i druge pojedinosti, kako bi se deoba parcela mogla obaviti nesmetano u narednom periodu, a na osnovu kopija planova iz 1962. godine koje poseduju svi naslednici. Te 1962. opštinski geometri su podelili kompleks na 18 vlasnika koliko ih se vodilo u katastru, ali je većina dokumenata iz tog perioda kasnije volšebno nestala.

Početku rasprave na licu mesta kratko je prisustvovao i uredno pozvan pravnik JP „Srbijašume“, osporivši pri tom sve procesne radnje i zapretivši da će tražiti izuzeće svih iz ovog predmeta. Zatim je demonstrativno napustio lice mesta ne sačekavši ni da rasprava počne. Državni pravobranilac iz Kraljeva se nije odazvao pozivu.

IL-osonicani-suma2 Osoničani biju bitku za vraćanje 179 hektara šuma i pašnjaka

  • „Procedura kaže da moramo fizički odvojiti parcele između nas naslednika i to moramo platiti geometru. Spremni smo da izdvojimo veliki novac za ovaj posao, ali nismo sigurni da li će nam imovina biti vraćena. Idemo na sve ili ništa. Pozitivan signal je samo to što se naša opština konačno setila da postupi po zahtevu starom više od 25 godina“, kaže za InfoLIGU Dragojlo Gavrilović koji potražuje očevinu.

Kada se završe sve procesne radnje, uslediće rešenje Odeljenja za imovinsko-pravne poslove opštine Ivanjica. Ukoliko se zemljište pravnosnažno vrati, vlasnici oduzete imovine iz Osonice kažu da će tužiti državu i Srbijašume za svu nastalu štetu u ometanju poseda, počev od 1969. godine, kada im je i oduzeta.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *