Održan je 16. Festival izvorne srpske pesme

U okviru manifestacije „Preobraženje 2018“ u Prilikama održan je 16. Festival izvorne srpske pesme.

Ono najlepše što naš narod ima, kao bogatu kulturnu tradiciju, jeste izvorna srpska pesma, po kojoj je Ivanjica prepoznatljiva.

Ovogodišnji festival u Prilikama okupio je 66 pevačkih grupa iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Krajine, kako bi pokazale način čuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta Srbije.

IL-prilike-FISP-2018 Održan je 16. Festival izvorne srpske pesme

Za titulu najboljih takmičilo se 28 ženskih i 36 muških grupa, dok su dve grupe nastupile kao gosti festivala.

Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri od tri člana: etnomuzikolog i član Saveza amatera Srbije, Mirjana Drobac, muzički urednik RTS-a, Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile su „Planinke“ sa Pala iz Udruženja za očuvanje tradicije i kulture sa pesmom „Romanijo, dok ti ime traje“, a u muškoj „Složna braća“ iz Rogačice sa pesmom „Stoj, Drino“. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je „Ribnici“ iz Kraljeva, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto dele „Ribnica“ i KUD „Abrašević“ iz Kraljeva. Pehari za treće mesto ostaju u Ivanjici, u ženskoj konkurenciji pripada „Belim radama“ a u muškoj konkurenciji KUD-u „Đerdan“ i grupi „Omorika“.

IL-prilike-FISP-2018-2 Održan je 16. Festival izvorne srpske pesme

Najbolji ženski solista je Biljana Ivanović iz grupe „Slavuj“ iz Sevojna, a muški Branimir Pantelić iz etno udruženja „Zavičaj“ Zlakusa.

Po oceni vođa grupa, najbolja ženska grupa je „Bele rade“ iz Ivanjice, dok je u muškoj konkurenciji kao najbolja ocenjena „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda. Najstariji učesnik festivala je Mica Todorović, koja ima 90 godina, iz Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića, a najmlađa je Anđelija Ćerkasov, dvanaestogodišnja članica grupe „Zdravac“ iz Bora.

Posebna zahvalnica za mlade talente pripala je mladoj ženskoj pevačkoj grupi „Lazarice“ iz Kruševca, a za najredovnije učešće na festivalu i broj pobeda, plaketa je pripala ženskoj grupi „Dukat“ iz Kosjerića.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš, Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca. Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

IL-prilike-FISP-2018-4 Održan je 16. Festival izvorne srpske pesme

U 16 časova počeo je takmičarski deo festivala svečanim nastupom folklornog ansambla Doma kulture Ivanjica, koji su se predstavili „Igrama iz Leskovca“. U revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Veljka Ostojića“ i pevačicu narodne muzike Nadu Topčagić, u pratnji orkestra „Neša bend“ iz Beograda.

Organizatori manifestacije su: MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica i Turistička organizacija Ivanjica. Generalni pokrovitelj je opština Ivanjica, a manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

IL-prilike-FISP-2018-3 Održan je 16. Festival izvorne srpske pesme

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *